Irak’ta genel seçimlerin sonuçlarının kesinleşmeye başlamasıyla birlikte siyasi dengeler yeniden şekilleniyor. Şii partilerin hükümet kurma müzakereleri sürerken, Sünni parti liderleri bir araya gelerek Ulusal Siyasi Konsey (National Political Council) adı altında birleşme kararı aldı.
Zirve, 23 Kasım 2025’te Bağdat’ta gerçekleştirildi. Toplantıda Takaddüm Partisi, Azim Partisi, Siyade (Egemenlik) İttifakı, Ulusal Hasm İttifakı ve Cemahir Partisi gibi beş büyük Sünni yapı yer aldı. Bildiride, konseyin Anayasal hakların korunması, devlet kurumları içindeki temsiliyetin güçlendirilmesi ve toplumsal istikrarın sağlanması için kararlı bir çatı kurum olacağı vurgulandı.
Bazı haber kaynaklarına göre Sünni bloklar yeni oluşumun “ulusal düzeyde karar koordinasyonu ve ortak politika üretimi” hedefiyle kurulduğunu açıkladı.
Bu karar, 11 Kasım seçimlerinden hemen sonra hükümet kurma sürecindeki müzakerelerde Sünni tarafın elini güçlendirme hamlesi olarak değerlendiriliyor.
Siyasi gözlemciler, konseyin Sünni gruplar arasında birlik sağlayarak, hem Şii partilerle yürütülecek koalisyon pazarlıklarında hem de devletin kurumlarında temsil açısından güçlü bir konuma gelmeyi hedeflediğini belirtiyor.
Diğer İçerikler
İran, ABD ve İsrail’e Ait Büyük Teknoloji Şirketlerini Düşman Hedefler Olarak İlan Et..
ABD-İsrail'in İran'a Başlattığı Savaş Nedeniyle Ortadoğu Ülkelerinin Seyahat ve Turiz..
Hırvatistan Cumhurbaşkanı, İran’ın Zagreb Büyükelçiliğini “Terör Yuvası” Olarak Nitel..
İran’ın Karşı Saldırıları ile İsrail’in Savunma Sistemleri Aşıldı, Jerusalem Post Füz..