Fetih Ruhuyla Karadeniz’e: Osman Gazi Platformu Boğaz’dan Geçti

İstanbul’un fethinin 572. yılında, Türkiye’nin ilk yüzer doğal gaz üretim platformu “Osman Gazi”, İstanbul Boğazı’ndan görkemli bir geçişle Karadeniz’e uğurlandı. Bu stratejik geçiş, hem enerji bağımsızlığı hedeflerine hem de tarihsel hafızaya güçlü bir selam niteliği taşıdı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

29 Mayıs sabahı İstanbul Boğazı bir kez daha tarihe tanıklık etti. Türkiye’nin enerji hamlelerinde yeni bir dönemin sembolü olan “Osman Gazi” yüzer doğal gaz üretim platformu, İstanbul’un fethinin yıl dönümünde Karadeniz’e uğurlandı. 298,5 metre uzunluğundaki dev yapı, Dolmabahçe açıklarından hareket ederek, Boğaz köprülerininaltından geçiş yaptı. Platformun geçişi sırasında deniz trafiği geçici olarak durdurulurken, karadaki ulaşım hatlarında kontrollü düzenlemeler yapıldı. 

Fetihle başlayan tarih, enerjiyle sürüyor 

Osmanlı’nın 1453’te İstanbul’u fethiyle başlayan büyük dönüşüm, bugün Türkiye’nin kendi doğal kaynaklarını denizden üretme kapasitesine ulaşmasıyla yeni bir anlam kazandı. “Osman Gazi”nin 29 Mayıs’ta Boğaz’dan geçmesi, yalnızca mühendislik başarısı değil, aynı zamanda tarihsel sürekliliğe yapılmış bilinçli bir göndermeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşen uğurlama töreninde, İstanbul’un fethine ve Türkiye’nin geleceğine vurgu yapıldı. Erdoğan, bu projenin yalnızca teknik bir faaliyet değil, aynı zamanda Türkiye’nin medeniyet yürüyüşünün enerji alanındaki tezahürü olduğunu vurguladı. 

Stratejik öneme sahip geçiş 

Platformun nihai durağı, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası olacak. Burada günlük üretimi 20 milyon metreküpe çıkaracak kapasitesiyle, yaklaşık 8 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak. Bu hamle, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma ve enerji güvenliğini sağlama hedefleri açısından kritik önem taşıyor. Boğaz trafiğinde yoğun güvenlik

Boğaz trafiğinde yoğun güvenlik önlemleri 

Sabah saatlerinde başlayan geçiş sırasında Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti ve Emniyet Genel Müdürlüğü birimleri koordineli şekilde görev yaptı. Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Şehitler köprüleri çevresinde kısa süreli trafik yoğunlukları yaşanırken, geçişin ardından normale dönüldü. Platformun, 1 Haziran’da Zonguldak Filyos Limanı’na ulaşması bekleniyor. 

Enerjide yeni bir sefer: Mavi Vatan’dan üretime 

Uzmanlara göre “Osman Gazi” platformu, Türkiye’nin “Mavi Vatan” stratejisinin yalnızca savunma değil, üretim boyutuna da geçtiğinin işareti. Yüzer üretim platformu, Karadeniz’deki deniz yetki alanlarında uzun vadeli kalıcılığı ve teknik kapasiteyi temsil ediyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA