Milli İşletim Sistemi PARDUS Okullarda Kullanılmaya Başlandı

Milli işletim sistemimiz PARDUS'un en yeni sürümü ETAP 23, Samsun'daki pilot uygulamanın ardından ülke genelindeki etkileşimli tahtalarda yaygınlaşmaya başlıyor. Bu adım, Türkiye'nin dijital bağımsızlık hedefine ulaşma yolunda önemli bir kilometre taşı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile TÜBİTAK arasında imzalanan sözleşmeyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı Genelgesi" kapsamında, milli işletim sistemi PARDUS'un okullarda yaygınlaştırılması süreci hız kazandı. MEB'in PARDUS'un en büyük kullanıcısı ve paydaşı olarak attığı bu adımlar, Türkiye'nin dijital bağımsızlık hedefleri doğrultusunda kararlılıkla devam ediyor.

PARDUS'un etkileşimli tahtalar için özel olarak tasarlanan yeni sürümü ETAP 23 (Etkileşimli Tahta Projesi) işletim sistemi, Samsun'da gerçekleştirilen pilot uygulamanın ardından ülke genelinde yaygınlaştırma sürecine girdi. Pilot uygulama kapsamında yapılan okul ziyaretlerinde öğretmenlerden olumlu geri bildirimler alındı. Öğretmenler, ETAP 23'ün dokunmatik uyumukullanım kolaylığıkullanıcı dostu temasız-kitaplarla uyumu ve teknik destek gibi özelliklerini takdir ettiler. Bu olumlu geri bildirimlerin ardından, yeni nesil PARDUS ETAP 23 işletim sistemi kademeli olarak 81 ildeki tüm etkileşimli tahtalarda kullanılmaya başlanacak.

Uygulamaya konulan yeni nesil PARDUS ETAP 23, eğitimcilerin ve öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik birçok yenilikçi özellik sunuyor. Bunlar arasında mobil erişim kolaylığıgelişmiş sanal klavyeETA kalemETA yardım uygulamasıkapsamlı teneffüs modumerkezi yönetim ve izlemekullanıcı sağlığı odaklı tasarımsayaç ve ekran karartma gibi fonksiyonlar bulunuyor. Ayrıca, PARDUS Yazılım Merkezi aracılığıyla erişilebilen binlerce eğitsel uygulama ile zengin bir içerik kütüphanesi sunuluyor.

Özgür ve açık kaynak kodlu işletim sistemi PARDUS, eğitimde sunduğu çözümlerle dikkat çekiyor. Etkileşimli tahtalara özel tasarlanan PARDUS ETAP ve öğrenciler ile öğretmenlerin ihtiyaçlarına göre şekillenen PARDUS EDU, eğitim teknolojilerinde yerli kaynakların etkin kullanımını önceliyor. Ofis araçlarından internet tarayıcılarına, ses ve video oynatıcılardan belge okuyuculara kadar kapsamlı eğitim özelliklerini barındıran PARDUS ETAP hakkında detaylı bilgiye www.etap.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilişim sınıfları için eğitsel masaüstü sürümü olan PARDUS EDU ise öğretmenlerden gelen geri bildirimler doğrultusunda geliştirilmeye ve kullanılmaya devam ediyor. Varsayılan olarak yüklü gelen 50'den fazla eğitsel uygulama ile zenginleştirilen bu sürüm, bilişim sınıflarında etkili ve verimli bir öğrenme ortamı oluşturmayı hedefliyor. PARDUS EDU'nun son sürümü hakkında daha fazla bilgiye pardus.org.tr/pardus-21-4-egitim-surumu-yayimlandi adresinden ulaşılabilir.

PARDUS ekosisteminin önemli bir parçası olan PARDUS Gönüllü Platformu da sistemle ilgili bilgi, makale ve topluluk etkileşimleri için merkezi bir kaynak görevi görüyor. Blog, geliştirici, genel, haberler, komut satırı, nasıl yapılır ve uygulama tanıtımı gibi zengin içerik bölümleriyle kullanıcıların bilgiye kolayca ulaşmasını ve toplulukla etkileşim kurmasını sağlayan platform, gonullu.pardus.org.tr adresinden ziyaret edilebilir.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA