Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy ile Macaristan Başbakanı Viktor Orbán arasındaki gerilim, Avrupa Birliği’nin Ukrayna için hazırladığı 90 milyar euroluk yardım paketi nedeniyle yeni bir diplomatik krize dönüştü. Kiev’de düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Zelenskiy, Macaristan’ın söz konusu yardım paketini veto etmesi halinde Orban’a yönelik sert bir çıkış yaptı.
“Askerlerimize O Kişinin Telefon Numarasını Veririz”
Zelenskiy, AB içinde Ukraynalı askerlerin silahlandırılması için ayrılan mali desteğin engellenmemesi gerektiğini belirterek, “Umarım Avrupa Birliği’nde hiç kimse Ukraynalı askerler için ayrılan 90 milyar euroluk dilimi engellemez. Eğer biri bunu yaparsa, askerlerimize o kişinin telefon numarasını veririz ve askerlerin onlarla kendi dillerinde konuşmasını sağlarız” ifadelerini kullandı.
Bu sözler Budapeşte’de sert tepkiyle karşılandı. Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Zelenskiy’nin açıklamalarını kınayarak bunun “fiili bir ölüm tehdidi” anlamına geldiğini savundu. Szijjártó, “Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Başbakan Viktor Orban’ı ölümle tehdit etmesi kabul edilemez. Macaristan hiçbir tehdit ya da şantaja boyun eğmeyecektir” dedi.
Macaristan’da nisan ayında yapılacak genel seçimler öncesinde yaşanan kriz, ülkenin iç siyasetinde de yankı buldu. Orban’ın seçimlerdeki en güçlü rakiplerinden biri olarak görülen muhalefet lideri Péter Magyar de Zelenskiy’ye tepki göstererek hiçbir yabancı devlet başkanının Macar vatandaşlarını tehdit edemeyeceğini dile getirdi.
Diplomatik gerilimin merkezinde ise Rus petrolünü Avrupa’ya taşıyan Druzhba Pipeline bulunuyor. Ocak ayı sonunda bir Rus saldırısında hasar gören boru hattı o tarihten bu yana kapalı durumda. Macaristan ve Slovakya, Avrupa Birliği içinde bu hat üzerinden Rus petrolü almaya devam eden son ülkeler arasında yer alıyor.
Zelenskiy, Ukrayna’nın teknik olarak boru hattını kısa sürede onarabilecek kapasiteye sahip olduğunu ancak bunu yapmak istemediklerini açıkça ifade etti. Ukrayna lideri, “Rusya bize karşı savaş yürütürken onların petrol sevkiyatını kolaylaştırmakla ilgilenmiyorum” diyerek boru hattının tamir edilmemesi yönündeki tutumunu dile getirdi.
Buna karşılık Orban, Ukrayna’nın enerji sevkiyatını engellediğini savunarak sert bir açıklama yaptı. Sosyal medya platformu X üzerinden konuşan Orban, Ukrayna’nın uyguladığı “petrol ablukasını” kabul etmeyeceklerini belirterek Macaristan’ın enerji akışını yeniden sağlamak için gerekirse güç kullanacaklarını söyledi. Orban ayrıca ülkenin kritik enerji altyapısını korumak amacıyla ordu ve polis birimlerini görevlendirdiklerini de açıkladı.