Çekya’da yapılan genel seçimler, yalnızca ülkenin iç siyasetini değil, Avrupa Birliği’nin (AB) gelecekteki dengelerini de sarsabilecek sonuçlar ortaya çıkardı. Eski Başbakan Andrej Babis liderliğindeki ANO (EVET) Partisi, oyların %35’ini alarak açık farkla birinci oldu.
Babis’in zaferi, mevcut Başbakan Petr Fiala liderliğindeki merkez sağ Spolu koalisyonunun %23’te kalmasıyla netleşti. Ancak ANO’nun tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi, ülkeyi zorlu bir koalisyon pazarlığı sürecine soktu.
Aşırı Sağla İş Birliği Seçeneği
Babis’in hükümet kurabilmesi için aşırı sağcı SPD (Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi) ile Motoristler Kendi İçin (Motorists for Themselves) partilerinin desteğine ihtiyacı var. Bu olasılık, Prag yönetiminin Brüksel ile daha çatışmalı bir çizgiye girmesi riskini artırıyor.
Kampanyası boyunca Ukrayna’ya yapılan yardımların azaltılmasını savunan Babis, AB’nin Yeşil Mutabakatı’na karşı çıkmış, ayrıca NATO’nun savunma harcamaları planlarını da eleştirmişti.
Brüksel’de Endişe Hakim
AB çevrelerinde, Babis’in olası dönüşünün Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve Slovakya lideri Robert Fico gibi Brüksel’e meydan okuyan liderlerle aynı çizgiye yakınlaşabileceği endişesi hâkim.
Eleştirmenler, Babis’in yeniden iktidara gelmesinin hukuk devleti ilkeleri, enerji politikaları ve Ukrayna’ya destek konularında AB’yi zorlayabileceğini belirtiyor.
“Brüksel’in Yeni Baş Ağrısı”
Siyasi analistler, Babis’in ikinci döneminin yalnızca bir lider değişimi değil, AB açısından yeni bir siyasi sınav anlamına geldiğini vurguluyor.
Brüksel’in, Orta Avrupa’da giderek güçlenen popülist dalgaya karşı nasıl bir tutum takınacağı merak konusu.
AB’nin Ukrayna’ya askeri ve mali destek politikasının zayıflaması, enerji dönüşümü sürecinin sekteye uğraması ve demokratik standartlara ilişkin tartışmaların yeniden alevlenmesi olası senaryolar arasında gösteriliyor.
2017’den 2025’e: Babis’in Dönüşü
2017–2021 yılları arasında başbakanlık yapan Andrej Babis, hem iş dünyasındaki serveti hem de popülist söylemleriyle Çek siyasetinde uzun süredir etkili bir figür.
Yolsuzluk iddiaları nedeniyle 2021’de görevini kaybetmişti. Ancak ekonomik sıkıntılar, enerji krizi ve Ukrayna savaşına yönelik toplumdaki yorgunluk havası, Babis’in “önce Çekya” mesajını güçlendirdi.
Almanya’da da AfD Oylarını Üçe Katlamıştı
Almanya’da federal hükümetin ilk büyük sınavı olarak görülen Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) seçimleri, ülkenin siyasi dengelerinde önemli bir değişimin sinyallerini vermişti.
20 milyonu aşan nüfusu ve 13,7 milyon seçmeniyle Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan KRV’de yapılan belediye başkanlığı, encümen ve kaymakamlık seçimlerinde iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) oyların %33,3’ünü alarak birinci parti olmuştu. Beş yıl önceki seçimlere kıyasla oy oranı yüzde 1 düşmesine rağmen CDU, konumunu korumayı başarmıştı.
İktidarın küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise %22,1 oyla ikinci sırada yer almıştı. SPD, 2020 seçimlerine göre %2,2 oranında oy kaybı yaşamıştı. Bu sonuçlar, 1946’da eyaletin kuruluşundan bu yana CDU ve SPD için en kötü yerel seçim sonuçları olarak kayıtlara geçmişti.
Yeşiller Gerilemiş, AfD Yükselmişti
Geçici sonuçlara göre çevre politikalarını merkeze alan Yeşiller Partisi, önceki seçime kıyasla %6,5 düşüşle %13,5 oy almıştı. Buna karşılık aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) adeta oy patlaması yapmıştı. AfD, oy oranını neredeyse üçe katlayarak %14,5’e çıkarmış ve eyaletin üçüncü büyük partisi konumuna yükselmişti.
Liberal eğilimli Hür Demokrat Parti (FDP) oyların %3,7’sini, Sol Parti ise %5,6’sını almıştı. Diğer parti ve bağımsız listeler toplamda %7,3 oranında oy elde etmişti.
Katılım oranı ise %56,8 olarak ölçülmüş, 1994’ten bu yana KRV’deki en yüksek katılım oranı olarak kayıtlara geçmişti.
Diğer İçerikler
Arnaud Bertrand’dan NATO Eski Genel Sekreteri Stoltenberg’e Ağır Eleştiri: “Sıfır Str..
Fransa’da Siyaset Dikiş tutmuyor: Yeni Başbakan Dün Kabinesini Sundu, Bugün İstifa Et..
Güney Afrika, Paris’te 22. Kattan Düşerek Öldüğü Söylenen Büyükelçisi İçin Fransa’ya ..
Soykırımcı İsrail İyice Köşeye Sıkıştı, Avrupa Gazze’de Yaşananlar için İlk Defa Resm..
Esrarengiz Dronelar Yine Almanya’da Hava Trafiğini Durdurdu, Almanlar Rusya’yı Suçlad..