Fransa Ulusal Meclisi, Batı’nın Orta Doğu politikalarına yönelik sert eleştirilerin dile getirildiği çarpıcı bir konuşmaya sahne oldu. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Mathilde Panot, hükümetin İsrail politikalarına sessiz kalmasını “kabul edilemez bir çifte standart” olarak nitelendirdi.
Panot, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada, uluslararası hukukun sistematik biçimde ihlal edildiğini savunarak, hem Donald Trump hem de Binyamin Netanyahu’yu hedef aldı. Küresel düzenin ciddi bir kriz içinde olduğunu vurgulayan Panot, “Bugün dünya, yasa dışı bir savaşa sürüklenirken uluslararası toplum buna göz yumuyor. Asıl soru şu: Dünya ne yapıyor, özellikle Fransa ne yapıyor? Hiçbir şey” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın en dikkat çeken bölümü ise Rusya ile İsrail’e yönelik politikaların karşılaştırıldığı anlar oldu. Panot, Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgali nedeniyle Fransa’nın da dahil olduğu Batılı ülkelerin 19 ayrı yaptırım paketi uyguladığını hatırlatarak, İsrail’e karşı benzer bir adım atılmamasını sert sözlerle eleştirdi. “Putin’e karşı 19 yaptırım uygulanırken, Netanyahu’ya karşı hâlâ hiçbir yaptırımın olmaması kabul edilemez. Bu açık bir çifte standart ve skandaldır” dedi.
Panot ayrıca, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını, Batı Şeria’daki yerleşim politikalarını ve Güney Lübnan’daki faaliyetlerini uluslararası hukuk ihlali olarak değerlendirdi. Bu durum karşısında Fransa’nın sessiz kalmasının hem ahlaki hem de siyasi açıdan savunulamaz olduğunu ifade etti.
Fransız parlamenter, çözümün “güçlünün hukuku” değil, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler çerçevesinde aranması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda Fransa’nın, İsrail’e karşı daha net bir tavır alan İspanya’yı örnek alması gerektiğini dile getirdi.
Panot konuşmasının sonunda, hükümete açık çağrıda bulunarak, İsrail’e yönelik yaptırımların gündeme alınmasını ve uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirdiği politikalara karşı “karşı duruş cephesi” oluşturulmasını talep etti.
Diğer İçerikler