Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 26 Ocak 2026 Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’yı yaklaşan Macaristan parlamento seçimlerine müdahale etmekle suçladı ve ülkesinin Kiev Büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırma kararı aldığını duyurdu. Orban, bu adımı Macar ulusal güvenlik kurumlarının değerlendirmelerine bağladığını ifade etti.
Orban’a göre, Ukrayna’nın eylemleri “koordine edilmiş bir müdahale” niteliği taşıyor ve bu durum ülkenin egemenliğine ve seçimlerin adilliğine zarar verebilecek bir saldırı olarak değerlendiriliyor. Ancak Başbakan, Ukrayna’nın seçimlere etkide bulunduğuna dair somut bir kanıt sunmadı.
Bu gelişme, Macaristan’da 12 Nisan 2026’da yapılacak genel seçimlere az bir süre kala yaşanıyor. Orban’ın muhalefetteki lider Peter Magyar’ı Ukrayna ile iş birliği içinde olmakla suçlaması ve Kiev ile bağlarını bu çerçevede eleştirmesi, siyasi atmosferi daha da gergin hale getirdi.
Orban’ın iddialarına Ukrayna tarafında henüz doğrudan bir yanıt gelmedi.
Diğer İçerikler