Avrupa’nın Sadece Askeri Gücü Değil, Elektrik Altyapısının da Çok Kırılgan Olduğu Ortaya Çıktı

Avrupa Birliği’nin elektrik altyapısı, kıtanın enerji güvenliğini korumak ve artan talebi karşılamak için kapsamlı bir modernizasyona ihtiyaç duyuyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İspanya’daki büyük kesinti alarma geçirdi

Uzmanlara göre, geçtiğimiz günlerde İspanya’da meydana gelen ve komşu ülkeleri de etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisi, altyapının zayıf noktalarını ve modernizasyon ihtiyacının aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Portekiz, Andorra, Fransa ve Belçika’nın bazı bölgelerini de etkileyen kesinti, Avrupa şebekelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş sürecinde karşılaştığı yapısal zorlukları gündeme getirdi. Uzmanlar, güneş ve rüzgar gibi değişken kaynakların şebeke istikrarını zorlaştırdığını vurgularken, enerji sisteminin yaşlanması ve yeni talep alanlarının büyümesi de sistem üzerindeki baskıyı artırıyor.

Yatırım ihtiyacı trilyon avroları buluyor

Verilere göre, Avrupa’daki iletim hatlarının yaklaşık yarısı 40 yaşın üzerinde. Eskiyen altyapı, artan elektrikli araç kullanımı, veri merkezlerinin yükselen tüketimi ve siber saldırı riskiyle birlikte düşünüldüğünde, Avrupa enerji sisteminin büyük bir yatırım atağına ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı, sadece gerekli modernizasyonlar için 2030 yılına kadar yıllık 600 milyar dolar harcanması gerektiğini belirtiyor. Avrupa Komisyonu ise bu miktarın 2050’ye kadar toplamda 2 ila 2,3 trilyon avroya ulaşabileceğini öngörüyor.

Düşünce kuruluşu Bruegel’e göre 2023’te Avrupalı şirketler tarafından yapılan 80 milyar avroluk yatırım önemli bir artış olsa da, bu miktarın sürdürülebilir ve güvenli bir sistem için yılda 100 milyar avroya çıkarılması gerekiyor.

Kesintinin faturası ağır oldu

İspanya’da yaşanan kesinti, başkent Madrid dahil birçok şehirde günlük yaşamı felç etti. Madrid Barajas Havalimanı geçici olarak hizmet dışı kalırken, Valensiya ve Madrid’de metro hatları durdu, tren seferleri aksadı, trafik ışıkları devre dışı kaldı. Bazı nükleer santraller ise güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

İlk tahminlere göre, kesinti sırasında yaklaşık 7 kişi yaşamını yitirdi, 25 kişi ise yaralandı.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu’nun 6 Mayıs’ta açıklaması beklenen yeni enerji stratejisi kapsamında, 2027 yılı sonuna kadar Rusya’dan hem boru hattı hem de sıvılaştırılmış gaz (LNG) ithalatına tamamen son verilmesi öneriliyor.

AB, Ukrayna’daki savaşın ardından enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla daha önce 1 milyar avroluk acil yardım ve 400 jeneratör desteği sağlamıştı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA