Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın geleceğine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Die Zeit gazetesinin 80. Yıl etkinliğinde konuşan von der Leyen, AB’nin genişleme sürecine hız verilmesi gerektiğini söyledi.
Von der Leyen, Avrupa kıtasının bütünleşmesinin stratejik bir gereklilik olduğunu vurgulayarak, “Avrupa kıtasını tamamlamayı başarmalıyız ki Rus, Türk veya Çin etkisine girmesin. Daha büyük ve jeopolitik düşünmeliyiz” ifadelerini kullandı.
AB’nin bugüne kadar izlediği ekonomik ve güvenlik modelinin artık geçerliliğini yitirdiğini belirten von der Leyen, Avrupa’nın uzun yıllar Rusya’dan ucuz enerji, Çin’den düşük maliyetli üretim ve ABD’den güvenlik desteğine dayalı bir yapı kurduğunu, ancak bu dönemin sona erdiğini dile getirdi.
Yeni dönemde Avrupa’nın daha bağımsız bir strateji geliştirmesi gerektiğini ifade eden von der Leyen, Birliğin hem ekonomik hem de askeri kapasitesini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı. AB’nin kendi güvenliğini ve rekabet gücünü yeniden inşa etmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Von der Leyen ayrıca, Avrupa’nın çevresinde oluşan “jeopolitik boşlukların” diğer küresel aktörler tarafından doldurulabileceğine dikkat çekti. Bu çerçevede genişlemenin yalnızca siyasi değil, aynı zamanda güvenlik ve etki alanı açısından da kritik önemde olduğu değerlendiriliyor.
Diğer İçerikler
Fransa’dan Sonra Protestolar Arnavutluk’a Sıçradı: On Binlerce Hükümet Karşıtı Genç S..
AB, Avrupa’ya Göçü Durdurmak için Doğu Libya Yönetimiyle 29 Milyon Euroluk Destek Anl..
Fransa’da Hükümetin Vaatlerine Rağmen Belirsizlik Sürüyor, Protestolar Artarak Devam ..
Siber Saldırılar Mutfağa Girdi, Avrupa’da Yüzlerce Marketin Soğutma Sistemleri Isıtıl..