Latin Amerika’dan Avrupa pazarına girmesi beklenen ucuz tarım ürünleri, AB üyesi ülkelerde özellikle çiftçi örgütlerinin sert tepkisine neden olurken, anlaşmanın geleceği büyük ölçüde İtalya’nın tutumuna bağlı hale gelmiş durumda.
Meloni: “Anlaşmayı İmzalamak için Erken”
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma’da İtalyan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, AB–Mercosur anlaşmasının mevcut haliyle imzalanmasının “erken” olduğunu vurguladı. Meloni, tarım sektörünü korumaya yönelik ek önlemler paketinin henüz tamamlanmadığını, bu tedbirlerin çiftçilerle ayrıntılı biçimde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Meloni, İtalya’nın anlaşmaya kategorik olarak karşı çıkmadığını ancak yalnızca tarım sektörü için yeterli mütekabiliyet ve bağlayıcı koruma garantileri sağlanması halinde onay verebileceklerini ifade etti. Yeni yılın başlamasıyla birlikte bu koşulların yerine getirilebileceğine dair iyimser olduğunu da sözlerine ekledi.
Nitelikli Çoğunluk İçin İtalya Belirleyici
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in anlaşmayı imzalayabilmesi için üye ülkelerden nitelikli çoğunluk desteği gerekiyor. Fransa, Macaristan, Polonya ve Avusturya’nın anlaşmaya açıkça karşı çıkması nedeniyle, İtalya’nın pozisyonu kritik önem taşıyor.
İrlanda ve Hollanda geçmişte anlaşmaya mesafeli durmalarına rağmen henüz net bir tutum açıklamazken, Belçika çekimser bir pozisyonda bulunuyor. Bu tablo, gözleri Roma’ya ve Meloni hükümetine çevirmiş durumda.
Çiftçi Baskısı Siyasi Kararları Zorluyor
Siyasi düzeyde Meloni hükümeti, İtalya’daki güçlü çiftçi birliklerinin baskısı altında. Ülkenin en büyük tarım örgütlerinden biri olan Coldiretti, AB–Mercosur anlaşmasına karşı 18 Aralık’ta Brüksel’de düzenlenecek protestoya katılacağını açıkladı.