Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Brüksel'de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin NATO ülkelerinin savunma harcamalarını gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 5'ine çıkarma talebinin gerçekçi olmadığını ifade etti. Pistorius, "Şunu vurgulamak isterim ki, bundan sonra gerçekten hiç kimse yüzde 5'i varsaymıyor çünkü bu gerçekten gerçekçi değil. Bahsettiğimiz şey, önümüzdeki yıllarda yüzdeyi artırmak. Bu mümkün ve kesinlikle gerekli. Bu konuyu Lahey'deki zirvede tartışacağız. Bu, kimseyi hayal kırıklığına uğratmakla ilgili değil. 'Gerekli olan' ve 'mümkün olan' arasında bir müzakereyle ilgili" dedi.
Toplantıda, Almanya ve İngiltere'nin öncülüğünde Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmek için ortak projeler üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Pistorius, "Bu, bireysel olarak çok büyük boyuttaki projeleri ortaklaşa yönetmemizi sağlayacak. Bu teklifler ayrıca Ukrayna endüstrisi ve müttefik ülkelerin endüstrileri arasında iş birliğini de teşvik edecek" ifadelerini kullandı.
Ayrıca, elektromanyetik muharebe kabiliyetlerinin genişletilmesini destekleyen grubun büyüyeceğini belirten Pistorius, Belçika, Estonya, İtalya, İsveç ve Türkiye'nin bu girişime katılmayı planladığını duyurdu.
Almanya'nın savunma harcamalarını artırma planları kapsamında, Bundeswehr'in (Alman Silahlı Kuvvetleri) personel sayısının 203 binden 230 bine çıkarılması hedefleniyor. Ancak mevcut personel sayısının yaklaşık 180 bin olduğu ve hedeflenen artışın gerçekleştirilmesinde zorluklar yaşanabileceği belirtiliyor.
Pistorius, NATO'nun yeni savunma kapasitelerine cevap verebilmek için Almanya'nın yaklaşık 50.000 ila 60.000 ek askere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ancak mevcut kışla ve eğitim kapasitesinin yetersiz olduğunu vurgulayarak, zorunlu askerlik modelinin şu an için fayda sağlamayacağını ifade etti.
Almanya, 2024 yılında savunma harcamalarını GSYİH'nin yüzde 2'sinin üzerine çıkararak NATO'nun mevcut hedefini yakaladı. Ancak yüzde 5'lik yeni hedef, Almanya'nın yıllık savunma harcamalarını yaklaşık 225 milyar euroya çıkarmasını gerektirecek. Bu durum, federal bütçenin mevcut yapısı göz önüne alındığında büyük vergi artışları veya önemli kesintiler olmadan mümkün görünmüyor.
Lahey'de düzenlenecek NATO zirvesinde, savunma harcamalarının artırılması ve NATO'nun gelecekteki stratejik hedefleri üzerine müzakerelerin devam etmesi bekleniyor.
Diğer İçerikler