AB’de Enerji Krizi: Druzhba Boru Hattı Saldırısı Sonrası Macaristan ve Slovakya Ukrayna’ya Dizel Sevkiyatını Durdurdu

Rusya’nın Ukrayna topraklarından geçen Druzhba petrol boru hattına yönelik saldırısının ardından Macaristan ve Slovakya, Kiev’e dizel yakıt sevkiyatını kesti. Avrupa Komisyonu, taraflar arasındaki gerilimi görüşmek üzere Petrol Koordinasyon Grubu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Avrupa Birliği’nde enerji güvenliği tartışmaları, Rusya’nın Ukrayna üzerinden geçen Druzhba petrol boru hattına yönelik saldırısının ardından yeniden alevlendi. Çarşamba günü Macaristan ve Slovakya, hattın devre dışı kalması sonrası Ukrayna’ya dizel yakıt sevkiyatını durdurduklarını açıkladı.

Rus ham petrolüne büyük ölçüde bağımlı olan Budapeşte ve Bratislava yönetimleri, hattın onarım sürecinin siyasi gerekçelerle geciktirildiğini öne sürerek Kiev’i suçladı. İki ülke, sorunun çözülmemesi halinde elektrik ve doğal gaz tedarikine ilişkin adımların da gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.

Gelişmeler üzerine Avrupa Komisyonu, Petrol Koordinasyon Grubu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı. Komisyon sözcüsü Anna-Kaisa Itkonen, toplantıda tedarik kesintisinin etkilerinin ve alternatif yakıt kaynaklarının ele alınacağını belirtti. Toplantıya Macaristan, Slovakya ve Hırvatistan’ın katılması planlanıyor.

Macaristan, Rus petrolünün deniz yoluyla taşınarak Adriyatik boru hattı üzerinden alternatif güzergâhla ulaştırılması için Komisyon’dan destek istedi. Ancak Hırvatistan bu talebi reddetti.

Komisyon yetkilileri, boru hattının onarım sürecine ilişkin Kiev ile temas halinde olduklarını ancak bunun Ukrayna üzerinde baskı kurulduğu şeklinde yorumlanmaması gerektiğini vurguladı. Brüksel ayrıca Macaristan ve Slovakya’nın mevcut petrol rezervlerinin kısa vadede arz güvenliği açısından risk oluşturmadığını ifade etti.

Buna karşın Komisyon, Rus saldırıları nedeniyle enerji altyapısı ağır hasar gören Ukrayna’nın durumuna dikkat çekti. Sert kış koşulları altında elektrik kesintileri ve ısınma sorunları yaşayan ülkede enerji arzının kritik seviyede olduğu belirtildi.

Kiev yönetimi ise Budapeşte ve Bratislava’yı Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı sürdürmekle suçladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, iki ülkenin alternatif kaynaklara geçmek yerine mevcut bağımlılığı uzatmaya çalıştığını savundu.

Ocak 2026’da kabul edilen AB mevzuatı, üye ülkelerin 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarını aşamalı olarak bırakmasını öngörüyor. Macaristan ve Slovakya’nın ise bu düzenlemeye karşı hukuki itiraz süreci başlattığı biliniyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA