11-13 Mart tarihleri arasında düzenlenen ‘Paris Savunma ve Strateji Forumu 2025'in ilk günü, mevcut jeopolitik zorluklara cevap olarak Avrupa'nın güvenlik ve savunma yeteneklerinin geliştirilmesine odaklandı.
Toplantıya NATO üyesi olmayan İrlanda, Kıbrıs ve Avusturya'dan temsilcileri katılırken Japonya ve Güney Kore uzaktan katılıyor. Görüşmelere Asya ve Okyanusya'dan da katılımcılar bulunuyor. Ukrayna, güvenlik ve savunma konseyinin de üyesi olan bir askeri yetkili tarafından temsil ediliyor.
Toplantı, Avrupa'nın özellikle Ukrayna'daki devam eden çatışmayla ilgili olarak bölgesel güvenlik için daha fazla sorumluluk üstlenme niyetini vurguladı. Tartışmalar, gelecekteki Rus saldırganlığını caydırmak için uluslararası bir güç oluşturmaya odaklandı ve Avrupa'nın gerektiğinde bağımsız hareket etme yeteneğini ele aldı.
Avrupa Liderliğindeki Güvenlik Girişimleri
Toplantının ilk gününde, Avrupa'nın özellikle Ukrayna'daki devam eden çatışmayla ilgili olarak bölgesel güvenlik için daha fazla sorumluluk üstlenme niyetini vurguladı. Tartışmalar, gelecekteki Rus saldırganlığını caydırmak için uluslararası bir güç oluşturmaya odaklandı ve Avrupa'nın gerektiğinde bağımsız hareket etme yeteneği üzerinde duruldu.
Ukrayna'nın Silahsızlandırılmasının Reddedilmesi
Fransız Savunma Bakanı Sébastien Lecornu, etkili güvenlik garantileri için güçlü bir Ukrayna ordusunun gerekliliğini vurgulayarak Ukrayna'nın herhangi bir silahsızlandırılmasına kesin bir şekilde karşı çıktı. Bu duruş, Avrupa'nın Ukrayna'nın egemenliğini ve savunma yeteneklerini koruma konusundaki daha geniş taahhüdüyle uyumludur.
Stratejik Savunma Ortaklıkları
AB ülkelerinin önemli bir çoğunluğu Birleşik Krallık ile daha derin bir savunma iş birliğini savundu. Yirmi yedi AB üye ülkesinden yirmisi, ortak savunma sanayi projeleri ve askeri tatbikatlar da dahil olmak üzere, kolektif güvenlik çerçevelerini güçlendirmeyi amaçlayan somut iş birlikleri önerdi.
Avrupa Savunma Sanayilerine Yatırım
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa yapımı silahların tedariki için 150 milyar avroluk AB savunma kredisi tahsis edilmesini önerdi. Bu girişim, kıtanın güvenliğini güçlendirirken savunma sanayisini desteklemeyi ve Avrupalı olmayan silah tedarikçilerine olan bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Bu tartışmalar ve öneriler, Avrupa'nın savunma konularında daha fazla özerkliğe doğru stratejik değişimini yansıtarak, ortaya çıkan güvenlik zorluklarını kolektif olarak ele alma taahhüdünü güçlendiriyor.
Fransa Genelkurmay Başkanlığının X hesabından yapılan açıklamada, 37 ülkenin “Avrupa kıtasının güvenliğini sağlamak ve Ukrayna barışına olan bağlılıklarını güçlendirmek için ortak bir cephe ihtiyacı ve ortak askeri planlamanın hızlandırılması gerektiği” hususlarında görüştüğü belirtildi.
Toplantıya Türkiye’yi temsilen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak katıldı.
Toplantıya, davet edilmeyen ABD'den herhangi bir temsilci katılmadı.
Kaynak: Velina Tchakarova
Paris Savunma ve Strateji Forumu'nun (PDSF) amacı
Fransız ve Avrupa stratejik düşüncesinin, önemli güvenlik ve savunma konuları hakkındaki daha geniş tartışmalara etkili bir katkıda bulunmasını sağlamaktır. Programı, savaşın Avrupa'ya geri dönmesinin zorluklarını ve olasılıklarını, stratejik ve jeopolitik gelişmeleri, bilgi ve etki konularını ve büyük teknolojik ve toplumsal geçişleri araştırıyor.
Diğer İçerikler