Hindistan’da ‘Hamamböcekleri’: Yüzbinler Sokaklarda

Hindistan’da internet ortamında mizahi bir paylaşımla başlayan "Hamam Böceği Partisi (Cockroach Janta Party)” hareketi, milyonlarca gencin desteğini alarak ülkede son yılların en beklenmedik protesto dalgasına dönüştü.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Hindistan’da mayıs ayında patlak veren sınav skandalı, “Hamam Böceği Halk Partisi” adıyla büyüyen protestolara dönüştü. Dün 100 bin kişinin katıldığı gösterilere polis biber gazıyla müdahale etti.

Hindistan’da internet ortamında mizahi bir paylaşımla başlayan "Hamam Böceği Partisi (Cockroach Janta Party)” hareketi, milyonlarca gencin desteğini alarak ülkede son yılların en beklenmedik protesto dalgasına dönüştü.

CNN’in aktardığına göre, ABD’de bir üniversiteden yeni mezun olan 30 yaşındaki Hindistan vatandaşı Abhijeet Dipke tarafından kurulan parti, Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı’nın geçtiğimiz mayıs ayında sarf ettiği tartışmalı sözler sonucu kuruldu.

Bir duruşma sırasında Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı’nın işsiz gençleri "parazit" ve "hamam böceklerine" benzetmesi üzerine Dipke, sanal medyada "Ya tüm hamam böcekleri bir araya gelirse?" çağrısında bulundu.

Gelen yoğun ilgi üzerine Dipke, web sitesi açtı ve sanal medya hesapları oluşturdu. Hükümeti hedef alan keskin bir manifesto yayımlayan CJP, "Sistemin saymayı unuttuğu insanlar için bir siyasi parti" sloganını benimsedi.

CJP’nin Instagram hesabı iki hafta içinde 22 milyondan fazla takipçi kazandı.

CJP, kısa sürede desteği mobilize ederek odağını tıp fakültesi giriş sınavı (NEET) skandalına çevirdi.

3 Mayıs’ta 2.28 milyon adayın girdiği sınav, soruların sızdırıldığının ortaya çıkması üzerine iptal edilmiş ve haftalar sonra tekrarlanmıştı.

Rekabetin son derece yüksek olduğu ülkede, sadece 130 bin kontenjan için 2 milyondan fazla öğrenci yarışıyor. Aileler, çocuklarını bu zorlu sınavlara hazırlatabilmek için birikimlerini harcıyor ve ağır borç altına giriyor. Öyle ki Hindistan’da özel derslere harcanan toplam para, hükümetin tüm yükseköğretim bütçesini aşmış durumda.

Hürriyet’in aktardığına göre, ülkenin birçok kentinde protestolar düzenleyen CJP, bugüne kadarki en büyük gösterisini ise Pazartesi günü başkent Yeni Delhi’de gerçekleştirdi. Yaklaşık 100 bin protestocu, Parlamento’nun muson oturumunun açıldığı gün, haftalardır eylemlerin merkezi haline gelen Jantar Mantar’da toplanarak yürüyüşe geçti. Bakan Pradhan ile Başbakan Modi’nin istifasını isteyen sloganlar eşliğinde polis barikatlarını aşmaya çalışan protestoculara, güvenlik güçleri biber gazı ve coplarla müdahale etti.

Öte yandan hükümetin, haftalardır görmezden geldiği hareketle ilk kez temas kurarak iki temsilciyi görüşmeye davet ettiği öne sürüldü. Ancak ilerleyen saatlerde CJP’nin kurucusu Dipke’nin gözaltına alınmaya çalışıldığı ve polislerin öfkeli kalabalık tarafından engellendiği ortaya çıktı. Organizatörlerin konuşma yaptığı geçici sahne de sökülürken, Sağlık Bakanı JP Nadda protestocuları “sakinleşmeye” çağırdı.

NDTV'nin haberine göre, Hindistan polisi, Hamam Böceği Halk Partisinin düzenlediği protestoda yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, gösteride 118 polisin yaralandığı, yaklaşık 70 protestocunun gözaltına alındığı belirtilerek, protestocuların "kuralsız, agresif ve vahşi" hareketler sergilediği ifade edildi.

Eylemcilerin taş ve çeşitli objelerle polislere saldırdığı aktarılan açıklamada, yaklaşık 60 protestocunun da yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA