Asia Times Dikkat Çekti: Pakistan, Suudi Arabistan ve Türkiye Askeri İttifak Kuruyor

Asia Times’ta yer alan analizde, Pakistan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır’ın ortak hareket etmesinin “yeni bir bölgesel güç bloğunun doğuşu” olabileceği vurgulandı. Bu dört ülkenin, özellikle savaş sonrası dönemde hem İsrail hem de İran’ın bölgesel etkisini dengeleme amacı taşıdığı ifade edildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Çin merkezli uluslararası yayın organı Asia Times, Türkiye’nin öncülük ettiği yeni bölgesel güvenlik arayışlarını mercek altına aldı. Yayında, Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan ve Mısır arasında gelişen iş birliğinin yeni bir askeri ve siyasi blok oluşturabileceği değerlendirmesi yapıldı.

İslamabad görüşmesi ve ateşkes bağlantısı

Analizde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İslamabad’da mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği kritik toplantının ardından İran ile ABD arasında ateşkes ilan edilmesine dikkat çekildi. Bu durumun, söz konusu dört ülkenin diplomatik etkinliğini artırdığı ve bölgesel krizlerde yeni bir arabuluculuk kanalı oluşturduğu yorumuna yer verildi.

Pakistan Başbakanı’nın ateşkesi duyurmasının, bu ülkelerin koordineli diplomasi yürüttüğünü gösterdiği ifade edilirken, İslamabad’daki temasların Tahran ile Washington arasındaki müzakere sürecinde belirleyici rol oynadığı belirtildi.

Yeni bir bölgesel eksen mi doğuyor?

Asia Times’ta yer alan analizde, Pakistan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır’ın ortak hareket etmesinin “yeni bir bölgesel güç bloğunun doğuşu” olabileceği vurgulandı. Bu dört ülkenin, özellikle savaş sonrası dönemde hem İsrail hem de İran’ın bölgesel etkisini dengeleme amacı taşıdığı ifade edildi.

Analizde ayrıca, son yıllarda bölgedeki diplomatik dengelerin değiştiği, özellikle Suudi Arabistan’ın Filistin devleti kurulmadan İsrail ile normalleşmeye yanaşmamasıyla birlikte 2020 tarihli Abraham Anlaşmaları sürecinin zayıfladığına dikkat çekildi.

Ortak çıkarlar dikkat çekiyor

Söz konusu dört ülkenin farklı alanlarda stratejik güce sahip olduğu belirtilen analizde, Pakistan’ın nükleer kapasitesi, Suudi Arabistan’ın enerji kaynakları, Mısır’ın Süveyş Kanalı üzerindeki kontrolü ve Türkiye’nin NATO üyeliğinin bu iş birliğini daha anlamlı hale getirdiği vurgulandı.

Toplam nüfusları 500 milyonu aşan bu ülkelerin, hem askeri hem de ekonomik açıdan önemli bir potansiyel oluşturduğu ifade edilirken, ortak hareket etmeleri halinde bölgesel dengeleri yeniden şekillendirebilecek kapasiteye sahip oldukları kaydedildi.

Türkiye’nin rolü öne çıkıyor

Analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin, son yıllarda bölgesel krizlerde aktif bir arabulucu ve dengeleyici aktör olarak öne çıktığı belirtildi. Türkiye’nin hem Suudi Arabistan hem de Mısır ile ilişkilerini normalleştirmesinin bu süreci hızlandırdığı ifade edildi.

Ayrıca Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlamayı hedefleyen jeoekonomik projeler geliştirdiği, bu kapsamda bölgesel entegrasyonu artırmayı amaçladığı vurgulandı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA