Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, BRICS’in 17. Zirvesi’nin ardından yaptığı basın açıklamasında, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın BRICS ülkelerine yönelik %10’luk ek gümrük vergisi tehdidine sert bir dille karşılık verdi. Lula, "Dünya değişti. Biz bir imparator istemiyoruz" diyerek Trump’ı zorbaca adımlar atmakla suçladı.
Lula, BRICS’in bir ekonomi örgütü olduğunu vurgulayarak, bu yapının dünyayı ekonomik açıdan farklı bir şekilde organize etmenin yollarını aradığını ve bu nedenle bazı çevreler tarafından hoş karşılanmadığını ifade etti.
Brezilya liderinin açıklamaları arasında en dikkat çeken başlıklardan biri ise dolar hegemonyasına karşı atılan adımlara yönelikti. Lula bu konuda, “Dünya, ticaret ilişkilerimizin sadece dolardan geçmek zorunda olmadığı bir yol bulmalı. Elbette bunu dikkatli bir şekilde yapmak konusunda sorumluluk almalıyız. Merkez bankalarımız, diğer ülkelerin merkez bankalarıyla bu konuyu tartışmalı” ifadelerini kullandı.
2009 yılında kurulan BRICS, özellikle 2014 yılından bu yana dolarla ticarete alternatif yollar arıyor. Başlangıçta Çin yuanının ortak para olarak kullanılması önerilmiş, daha sonra ise ortak para birimi oluşturma çabaları gündeme gelmişti. Ancak üyeler arasında bu konuda görüş ayrılıkları sürüyor. Özellikle Hindistan, dedolarizasyon girişimlerine mesafeli yaklaşmakta ve dolar ticaretini savunarak ABD ile yakın ilişkilerini korumakta. Son dönemde Hindistan’ın İsrail ve ABD’ye yönelik dostane tutumu ise Çin ve Rusya tarafından rahatsızlıkla karşılanıyor. Bu durum, BRICS içindeki anlaşmazlıkların sürdüğüne işaret ediyor.
Trump’ın BRICS ülkelerine yönelik %10 ek gümrük vergisi tehdidi ise, ABD ile bu ülkeler arasındaki ekonomik gerilimi daha da artırmış durumda. Lula’nın çıkışı, bu tehdide doğrudan bir yanıt niteliği taşıyor.
Diğer İçerikler