ABD dolarının küresel rezerv para olarak ağırlığı gerilemesini sürdürüyor. Kobeissi Letter’ın (KL) yayımladığı son verilere göre, doların küresel döviz rezervleri içindeki payı yaklaşık yüzde 40’a düşerek son 20 yılın en düşük seviyesine indi.
Veriler, ABD dolarının küresel rezervler içindeki payının son 10 yılda yüzde 18 oranında azaldığını ortaya koyuyor. Aynı dönemde merkez bankalarının rezerv tercihlerinde belirgin bir yön değişikliği yaşanırken, altın öne çıkan varlık haline geldi. Altının küresel rezervler içindeki payı 12 puan artarak yüzde 28’e yükseldi ve bu oran 1990’ların başından bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.
Kobeissi Letter gelişmeyi şu sözlerle duyurdu:
“ABD doları artık küresel döviz rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor ve bu seviye son 20 yılın en düşük oranı. Bu pay son 10 yılda 18 yüzde puan geriledi. Aynı dönemde altının payı 12 puan artarak yüzde 28’e yükseldi ve 1990’ların başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Altın, artık euro, yen ve sterlinin toplamından daha fazla küresel döviz rezervine sahip. Bu tablo, merkez bankalarının ABD dolarından uzaklaşarak rezervlerini çeşitlendirdiğini ve kasalarında hızla altın biriktirdiğini gösteriyor. Bu süreçte altın fiyatları 2025 yılında yüzde 65 artarak 1979’dan bu yana en güçlü yıllık yükselişini kaydederken, ABD Dolar Endeksi yüzde 9,4 düşerek son 8 yılın en kötü performansını sergiledi.”
Uzmanlar, bu eğilimin merkez bankalarının jeopolitik riskler ve küresel ekonomik belirsizlikler karşısında dolar bağımlılığını azaltma stratejisinin bir sonucu olduğuna dikkat çekiyor.
Öte yandan Morgan Stanley, ABD dolarına ilişkin görünümün kısa vadede zayıf kalabileceğini öngörüyor. Bankanın değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi: “ABD dolarının önümüzdeki 12 ay boyunca dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor. Önümüzdeki aylarda zayıflamanın sürmesi, ardından 2026’nın ikinci yarısında toparlanma yaşanması ve doların ayı piyasasının sona ermesi öngörülüyor.”
Diğer İçerikler
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü’nün Beyaz Sarayın Venezuela Operasyonundan Haberdar E..
Batı’nın Gerçek Yüzünü Ortaya Koyan Trump Açık Konuştu: "Uluslararası Hukuka İhtiyacı..
Venezuela Halkının İradesini Yok Sayan Trump, Ülkeyi Sömürmek için Washington’dan Yön..
ABD, Uluslararası Sularda Rusya ve Panama Bandıralı Gemilere El Koydu; Moskova’nın Ne..
Trump, Operasyon Tehdidinde Bulunduğu Kolombiya Cumhurbaşkanı ile Görüştükten Sonra “..