ABD Ulusal İstihbarat Direktörü’nün Beyaz Sarayın Venezuela Operasyonundan Haberdar Edilmediği Ortaya Çıktı

Beyaz Saray’ın, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yönelik planlanan operasyon sürecinde ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard’ı bilgilendirmediği ortaya çıktı. Gabbard’ın geçmişte askerî müdahalelere karşı çıkmasının, dışlanmasında etkili olduğu belirtiliyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD basınına yansıyan bilgilere göre, Beyaz Saray yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu hedef alan operasyonun aylar süren planlama sürecinde ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Tulsi Gabbard’ı devre dışı bıraktı. Bloomberg’e konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Gabbard’ın geçmişte Venezuela’ya askerî müdahaleye açıkça karşı çıkmasının bu kararda belirleyici olduğunu aktardı.

Kaynaklara göre, Beyaz Saray içinde Gabbard’ın operasyona destek verip vermeyeceği konusunda ciddi şüpheler bulunuyordu. Bu durumun zamanla kurum içinde bilinen bir espri haline geldiği, Ulusal İstihbarat Direktörü unvanının kısaltması olan “DNI” için bazı çalışanların “Do Not Invite (Davet Etmeyin)” ifadesini kullandığı öne sürüldü. Ancak Beyaz Saray’dan bir yetkili, böyle bir şakanın yapıldığı iddiasını reddetti.

Tulsi Gabbard, 2019 yılında Demokrat Kongre üyesiyken ABD’nin Venezuela’dan “uzak durması” gerektiğini savunmuş, geçen ay ise Washington’daki “savaş çığırtkanlarını” hedef alan açıklamalarda bulunmuştu. Bloomberg’e göre bu tutum, Donald Trump yönetimi içinde uzun süredir var olan görüş ayrılıklarını daha da görünür hale getirdi.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Steven Cheung ise Trump’ın Gabbard’a “tam güven duyduğunu” belirterek, Ulusal İstihbarat Direktörü’nün “harika bir iş çıkardığını” söyledi. Üst düzey bir istihbarat yetkilisi de Gabbard’ın operasyon sürecine analitik istihbarat katkısı sunduğunu, ancak rolünün operasyonel olmamasının doğal karşılanması gerektiğini savundu.

Buna karşın operasyon gecesi Beyaz Saray tarafından paylaşılan fotoğraflarda, Başkan Trump’ın yanında Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Savunma Bakanı Pete Hegseth, CIA Direktörü John Ratcliffe ve Başkan Yardımcısı JD Vance yer alırken, Gabbard’ın karelerde bulunmaması dikkat çekti.

Emekli ABD Hava Kuvvetleri istihbarat subayı Cedric Leighton, böyle bir operasyonda Ulusal İstihbarat Direktörü’nün planlama sürecine dahil edilmemesini “son derece sıra dışı” olarak nitelendirdi. Leighton, “Fotoğraflar, Tulsi Gabbard’ın şu anki konumunu çok net anlatıyor,” değerlendirmesinde bulundu.

Trump yönetimi içinde bazı isimler, 11 Eylül saldırılarının ardından kurulan Ulusal İstihbarat Direktörlüğü makamının gereksiz olduğunu savunurken, Gabbard da görevinde daha siyasi bir çizgi izlemekle eleştiriliyor. Gabbard’ın, Trump tabanında karşılık bulan JFK suikastı ve “derin devlet” iddialarına ilişkin belgelerin gizliliğinin kaldırılmasını öncelik haline getirmesi de bu tartışmaları besliyor.

Irak Savaşı gazisi ve yedek subay olan 44 yaşındaki Gabbard, uzun süredir “rejim değişikliği savaşlarına” karşı çıkmasıyla biliniyor. Gabbard, 2019 yılında yaptığı bir paylaşımda Venezuela için, “Başkalarının liderlerimizi seçmesini istemiyorsak, bizim de onlarınkini seçmeye çalışmayı bırakmamız gerekir,” ifadelerini kullanmıştı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA