ABD Başkanı Trump: ABD'nin Venezuela Çıkışlı Tekneye Düzenlendiği Saldırıda 11 Narkoterörist Öldü

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin Amerika Birleşik Devletleri'ne uyuşturucu taşıyan bir tekneye saldırdığını ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir çeteden 11 "narkoteröristi" öldürdüğünü söyledi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD Başkanı Donald Trump, Washington’un Karayipler’in güneyinde, Venezuela çıkışlı Tren de Aragua çetesine ait bir uyuşturucu teknesine saldırı düzenlediğini ve 11 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Trump, saldırı anını gösteren bir videoyu da paylaştı.

Trump, Truth Social’daki mesajında, “Saldırı, teröristler ABD’ye doğru yasa dışı uyuşturucu taşırken uluslararası sularda gerçekleşti” diye açıkladı. “Bu saldırıda hiçbir ABD askeri zarar görmedi. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’ne uyuşturucu sokmayı düşünen herkese bir uyarı olsun” diye vurguladı.

Trump ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu uyuşturucu kaçakçısı olmakla suçladı ve Tren de Aragua grubunu yönettiğini öne sürdü. Washington, bu grubu yabancı terör örgütü olarak sınıflandırıyor.

Trump, “TDA (Tren de Aragua), Nicolas Maduro’nun kontrolü altında faaliyet gösteren, toplu cinayet, uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti ve ABD ile Batı Yarımküre genelinde şiddet ve terör eylemlerinden sorumlu, tanınmış bir yabancı terör örgütüdür” dedi.

Ancak Trump’ın Maduro’yu bu grupla ilişkilendiren iddiaları, grubun Venezuela lideriyle bağlantısını kesin olarak kanıtlayan güvenilir bir delil bulunmadığını belirten gizliliği kaldırılmış bir ABD istihbarat değerlendirmesiyle çelişiyor.

Suç örgütü, 10 yılı aşkın bir süre önce Venezuela’nın Aragua eyaletindeki yasadışı bir hapishanede ortaya çıktı. Son yıllarda ise yaklaşık 8 milyon Venezuelalının ekonomik kriz nedeniyle göç etmesiyle çete hızla büyüyerek Latin Amerika ülkelerine ve ABD’ye yayıldı.

Caracas: Video Yapay Zeka Ürünü

Trump’ın saldırıyı duyurmasının ardından Venezuela devlet televizyonu, Maduro ve eşi Cilia Flores’in başkent Caracas’taki çocukluk mahallesinde halkla birlikte yürüyüş yaptığını yayınladı. Sunucu, Maduro’nun “vatansever sevgiyle banyo yaptığını” söyledi.

Maduro ise destekçilerine, “Emperyalist tehditler karşısında Tanrı bizimle,” dedi. Saldırıya doğrudan değinmeyen Maduro, ABD’nin Venezuela’nın petrol ve gaz dahil zenginliklerini ele geçirmek istediğini vurguladı. “Caracas’ın mahallelerinden sesleniyorum: Venezuela’da barış olacak, egemenlik olacak,” dedi.

Saldırı, Maduro’nun sadece bir gün önce, ABD güçlerinin Karayipler’de Venezuela’ya saldırması halinde “silahlı cumhuriyet” ilan edeceğini açıklamasının ardından gerçekleştirildi.

Son dönemde Trump, Venezuela açıklarına birkaç savaş gemisi konuşlandırmıştı. Maduro ise buna karşılık ülkenin kıyılarına ve Kolombiya sınırına yaklaşık 15 bin asker konuşlandırdı. Ayrıca Venezuelalıları, “yüzyıldır kıtanın karşılaştığı en büyük tehdit” olarak nitelendirdiği duruma karşı hızla harekete geçmek üzere sivil milislere katılmaya çağırdı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA