ABD, iki yıl önce döndüğü Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) tekrar ayrılma kararı aldı. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Anna Kelly, yaptığı açıklamada, “UNESCO, Amerikalıların kasımda oy verdiği sağduyulu politikalarla tamamen uyumsuz” diyerek kararın gerekçesini paylaştı.
Çekilme kararı, örgüt içinde var olduğu düşünülen “İsrail karşıtı önyargılara” dayandırılıyor. Kararın Aralık 2026 sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili de süreci doğruladı.
ABD, bu kararla UNESCO’dan üçüncü kez ayrılmış olacak. Daha önce Ronald Reagan döneminde 1984’te, ardından Donald Trump yönetiminde 2017’de benzer nedenlerle üyelikten çekilmişti. Trump yönetimi, örgütü yapısal reform eksikliği ve İsrail karşıtı tutum nedeniyle eleştirmişti. ABD, 2023 yılında Joe Biden döneminde tekrar örgüte katılmıştı.
Paris merkezli UNESCO, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulmuş ve küresel ölçekte eğitim, bilim ve kültür alanlarında faaliyet gösteriyor. 1984’teki ilk çıkışında Washington, UNESCO’yu “gereksiz siyasallaşma”, “özgür topluma ve basına düşmanlık” ve “kontrolsüz bütçe genişlemesi” ile suçlamıştı. Ülke, 2003 yılında George W. Bush döneminde tekrar üye olmuştu.
ABD’nin UNESCO’dan yeniden çekilme kararı, yalnızca örgütle yaşadığı yapısal ve ideolojik anlaşmazlıkların değil, aynı zamanda Washington’ın dış politikasındaki önceliklerin değiştiğinin de göstergesi. 2026 sonunda yürürlüğe girmesi beklenen bu adım, ABD-UNESCO ilişkilerinde dalgalı seyri sürdürürken uluslararası kuruluşlara yönelik Amerikan yaklaşımının geleceği açısından da dikkatle izleniyor.
Diğer İçerikler