Uganda ve Somali, ikili ilişkilerini güçlendirmek ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmek amacıyla üç yeni mutabakat zaptı (MoU) imzaladı. Anlaşmalar, Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlenen İkinci Uganda-Somali Daimi Karma Komisyon Toplantısı kapsamında imzalandı.
Güvenlik, eğitim, spor, göç ve iş gücü alanlarını kapsayan yeni anlaşmaların, iki ülke arasında ticaretin gelişmesine, istihdam olanaklarının artmasına ve bölgesel istikrarın pekişmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Hükûmet yetkilileri, mutabakatların özellikle eğitim, sağlık ve mülteci konularında gelecekteki iş birliklerinin önünü açacağını belirtti. Anlaşmalardan biri, Somali’de çalışan Ugandalı vatandaşların haklarının korunmasını ve Ugandalı öğretmenler, sağlık çalışanları ile diğer nitelikli işçiler için yasal istihdam yollarının oluşturulmasını öngörüyor.
Somali’de hâlihazırda 20 binden fazla Ugandalının çalıştığını belirten yetkililer, bu iş birliğinin hem ekonomik hem de insani bağları güçlendireceğini ifade etti.
Toplantıya Uganda’nın bölgesel iş birliğinden sorumlu dışişleri bakanı John Mulimba ve Somali eğitim bakanı Farah Sheikh Abdulkadir eş başkanlık etti. İki bakan, yayımladıkları ortak bildiride iki ülke arasındaki “kardeşçe ilişkilerden” duydukları memnuniyeti dile getirerek, ticaret, yatırım ve insanların serbest dolaşımı alanlarında iş birliğini derinleştirme kararlılıklarını vurguladı.
“Yatırım, Ticaret ve Turizm Yoluyla Uganda-Somali Ortaklığını Teşvik Etmek ve Her İki Ülkedeki Fırsatları Değerlendirmek” temasıyla düzenlenen iki günlük zirveye her iki ülkeden üst düzey yetkililer, iş dünyası temsilcileri ve özel sektör liderleri katıldı.
Diğer İçerikler
BM Raporunda Sahel Bölgesindeki Çatışma ve İklim Değişikliğinin Göçü Hızlandırdığı Aç..
Demokratik Kongo, AB’nin Ruanda’yla Yaptığı Maden Anlaşmasını Çifte Standart Olarak G..
Gençlerin Protestoları Devam Ederken Madagaskar Devlet Başkanı Halktan Bir Yıl Süre İ..
Taşan Nil Suları Tarlaları ve Yerleşim Yerlerini Bastı, Etiyopya ile Mısır Arasında S..
Sudan Ordusu, Darfur'da Kolombiyalı ve Ukraynalı Paralı Askerlerin Öldürüldüğünü Açık..