ABD Başkanı Donald Trump'ın Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile Güney Afrika'daki 'beyaz soykırımı' suçlamalarıyla karşı karşıya gelmesinin üzerinden bir aydan fazla zaman geçtikten sonra, halen devam eden ABD-Afrika mini zirvesinde Başkan Trump Afrika ülkelerine karşı gösterdiği aynı küçümseyici tavrı sergilemeye devam ediyor.
Batı Afrika
Afrika Liderleri: Övgü ve Aşağılanma Arasında
İlk gün toplantısında, Afrika liderleri ve özellikle Afrika Birliği başkanı Mohamed Ould Ghazouani, Başkan Trump'ın Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasındaki uzun süredir devam eden çatışmayı çözme çabalarını yoğun bir şekilde övdü. Bu açıklamalar, diğer Afrika devlet liderleri tarafından da onaylandı ve çoğu, Trump'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesini destekleyen yorumlar yaptılar. Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, Trump’ın golf becerilerini övdü ve onu Senegal'de bir golf sahası inşa etmeye davet etti.
Tüm bu övgülere rağmen, Trump, Afrika'daki meslektaşlarına saygısızlık göstermekten çekinmedi ve beş farklı Afrika ülkesinin liderlerine konuşmalarını "biraz daha hızlı" yapmalarını söyledi. Donald Trump, kaba bir el hareketi yaparak "tamamlanacak bir programları olduğunu" belirtti. Ayrıca Trump'ın Liberya Cumhurbaşkanı'na "İngilizceyi bu kadar güzel konuşmayı nerede öğrendin?" diye sorması, Liberya'nın bağımsızlığını kazanmadan önce 1821 ile 1847 yılları arasında bir Amerikan kolonisi olduğu bilindiğinde şaşırtıcı ve aşağılayıcı olarak algılandı.
İlk Toplantıda Neler Konuşuldu?
Afrika liderleri, Trump'ın "yardım değil, ticaret" politikasını, bu ülkelerin ABD'ye ihraç ettikleri mallara uygulanan %10'luk gümrük tarifeleri odağında tartıştı. Afrika liderleri, bu oranı düşürmek için anlaşmalar yapmayı umuyor olabilir.
Gerçekten de, petrol zengini Gabon'da önde gelen bir sivil toplum kuruluşunun başkanı olan Nicaise Mouloumbi, Trump yönetiminin Afrika'ya odaklanmasının, Çin ve Rusya gibi rakip güçlerin değerli kaynaklar için artan rekabetinden kaynaklandığını söyledi. "Davet edilen tüm bu ülkeler önemli minerallere sahip: altın, petrol, manganez, gaz, kereste ve zirkon - özellikle Senegal, Moritanya ve Gabon," diye BBC'ye açıkladı.
Afrika devlet başkanları da bu platformu, nadir toprak mineralleri de dahil olmak üzere kendi doğal kaynakları ve hammaddeleri hakkında konuşmak için kullandı. Bazıları doğrudan ABD yatırımcılarına ve başkana çağrıda bulundu.
Senegal Başkanı Faye, Dakar'da "deniz manzaralı" bir "teknoloji şehri" inşa etme projesinden bahsetti ve Amerikalı yatırımcıları bu projeye katılmaya davet etmek istiyorum diye vurguladı.
Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema, ülkesinin "çok fazla kaynağa" sahip olduğunu, bunlar arasında nadir toprak minerallerinin de bulunduğunu söyledi. Nguema, şu ifadeleri kullandı: "Gelip yatırım yapmanıza memnuniyetle bakarız, aksi takdirde sizin yerinize başka ülkeler gelebilir."
Ocak ayında ikinci dönemi için göreve başladıktan sonra Trump, Afrika kıtasına yapılan ABD yardımını kesti ve bunun israf olduğunu ve "Önce Amerika" politikasıyla uyumlu olmadığını söyledi. Trump ve Cumhuriyetçi Parti'nin yönetimde olmasıyla birlikte, ABD'nin bu yılın ilerleyen aylarında Afrika'dan belirli ürünlere gümrüksüz erişim sağlayan Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'nı (Agoa) yenileyip yenilemeyeceği konusunda da şüpheler bulunuyor.
Diğer İçerikler