Sudan ordusunun, Güney Kordofan eyaletinde yer alan El-Kuveyk kasabasına yönelik paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile müttefiki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) tarafından düzenlenen saldırıyı geri püskürttüğü bildirildi.
Askeri kaynaklar, Çarşamba günü gerçekleşen saldırıya ordu birliklerinin günün erken saatlerinde karşılık verdiğini, çatışmalar sırasında HDK ve müttefiklerine ciddi personel ve teçhizat kaybı verdirildiğini açıkladı. Saldırgan güçlerin geri çekilmek zorunda kaldığı belirtildi.
Anadolu Ajansı’na konuşan kaynaklar, çatışmalar sırasında Sudan ordusunun bazı zırhlı ve muharebe araçlarına el koyduğunu da aktardı. HDK ve SPLM-North cephesinden ise konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Ordu mensupları tarafından sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, saldırının püskürtülmesinin ardından askerlerin kutlama yaptığı anlar yer aldı.
Son Haftalarda Şiddetli Çatışmalar Yaşanıyor
Son haftalarda Sudan’ın Kuzey, Batı ve Güney Kordofan eyaletlerinde Sudan ordusu ile HDK arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildiriliyor. Bu çatışmalar nedeniyle on binlerce sivilin yerinden edildiği belirtiliyor.
Sudan’ın 18 eyaletinden batıda yer alan Darfur bölgesindeki beş eyaletin büyük ölçüde HDK kontrolünde olduğu, Kuzey Darfur’un bazı kuzey kesimlerinin ise ordu denetiminde kaldığı ifade ediliyor. Ordu, başkent Hartum dahil olmak üzere güney, kuzey, doğu ve merkezdeki diğer 13 eyaletin büyük bölümünü kontrol ediyor.
Nisan 2023’te Sudan ordusu ile HDK arasında başlayan çatışmalar, bugüne kadar binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve milyonlarca kişinin yerinden edilmesine yol açtı.
Diğer İçerikler
Yemen’de Saldırıların Ardından Kaçan Güney Geçiş Konseyi Başkanı Vatana İhanetten Yar..
Birleşik Arap Emirlikleri ve Afrika Birliği Komisyonu İşbirliğine İlişkin Ortak Bildi..
UNICEF Uyardı: Doğu Kongo’da Çocuklara Yönelik Cinsel Şiddet Endişe Verici Şekilde Ar..