Somali Savunma Bakanı Ahmed Moalim Fiqi, Türkiye’nin Somali ordusuna destek amacıyla ülkeye F-16 savaş uçakları konuşlandırdığını açıkladı. Açıklama, başkent Mogadişu’da Savunma Bakanlığı karargâhında düzenlenen göreve başlama töreninde yapıldı.
“Somali Ordusunun Operasyonel Kapasitesini Artıracak”
Bakan Fiqi, konuşlandırılan F-16 Fighting Falcon savaş uçaklarının Somali’nin hava gücünü güçlendirmeyi ve terörle mücadele operasyonlarında stratejik destek sağlamayı hedeflediğini belirtti. Fiqi, Türkiye ile yürütülen askeri iş birliğinin Somali’nin güvenlik kapasitesini önemli ölçüde artıracağını vurguladı.
Fiqi açıklamasında, F-16’ların Somali ordusunun operasyonel kabiliyetine ciddi katkı sağlayacağını ifade ederek bu iş birliğinin ülke sınırlarının korunması ve ulusal güvenliğin sağlanması açısından kritik rol oynayacağını dile getirdi.
Konuşlandırma Eş-Şebab Operasyonlarıyla Eş Zamanlı Gerçekleşti
Türkiye’nin Somali’ye savaş uçakları konuşlandırması, Somali ordusunun ülkenin güney ve orta bölgelerinde faaliyet gösteren Eş-Şebab örgütüne yönelik operasyonlarını yoğunlaştırdığı döneme denk geldi. Eş-Şebab, bölgede askeri üsler ve sivilleri hedef alan saldırılarıyla güvenlik açısından ciddi tehdit oluşturmaya devam ediyor.
Somali hükümet kaynaklarına göre, 28 Ocak’ta üç Türk F-16 uçağı Mogadişu’daki Aden Adde Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptı. Konuşlandırılan uçak sayısına ilişkin resmi bir detay paylaşılmadı.
Sosyal Medyada Görüntüler Paylaşıldı
Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde Türk F-16 savaş uçaklarının Mogadişu semalarında uçuş yaptığı görüldü. Görüntüler, Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliğinin sahadaki yansımaları olarak yorumlandı.