Dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi Afrika'da da çok sayıda ülke ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Mahmud Ali Yusuf, savaşan taraflara baskı ve sükunet çağrısı yaptı.
Afrika Birliği de 13 Haziran 2025 tarihli bildirisinde barışa, diyaloğa ve çatışmaların barışçıl çözümüne olan bağlılığını yineledi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı da mevcut gelişmelerin uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Nijerya ve Kenya, Afrika Birliği ve birçok Afrika ülkesinden farklı olarak sert bir açıklama yerine barış vurgusu yaptı.
Bu bağlamda bazı Mağrip ülkeleri, İran ile İsrail arasındaki bu çatışmaya ilişkin, ikili ilişkilerinin türüne bağlı olarak, farklı görüşlere sahipler.
İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmayan Tunus, 13 Haziran 2025 sabahı İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırısını üst düzey düzeyde eleştirerek kınadı. Tunus Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi açıklamada bu saldırı, “haince” ve “uluslararası hukuka aykırı” ifadeleriyle nitelendirildi. Öte yandan, Hamas-İsrail savaşında Hamas’a destek vermiş, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Hamas’ı "terörist değil direniş hareketi" olarak tanımlamış ve Batı’nın İsrail yanlısı tutumunu eleştirmiştir.
Cezayir’in de İsrail ile diplomatik ilişkisi yoktur. 26 Temmuz 2021’de Cezayir Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Afrika Birliği gözlemci statüsüne alınmasına da itiraz etmiştir. Cezayir Dışişleri Bakanlığı, İsrail saldırı sonrası yaptığı açıklamada, İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırılarını "şiddetle kınadığını" ve bu saldırıyı uluslararası hukuka aykırı bulduğunu belirterek uluslararası normlar ile BM ilkelerinin ihlali olarak değerlendirildiği vurgulandı. Cezayir, Hamas-israil savaşında İsrail’in Gazze saldırılarını soykırım olarak nitelemiştir.
Fas Hükümeti, 3 Haziran 2025 sabahı İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırısını sert olmayan bir üslupla eleştrimiş, tepki mesajında saldırının “ölçüsüz” ve “bölgesel gerilimi tırmandırma riski taşıdığını” vurgulamış, insani endişelere dikkat çekmiş; özellikle sivillerin zarar görmesinden büyük kaygı duyulduğunu belirtmiştir. Fas, 2020’de ABD’nin teşvikiyle İsrail’i tanımış ve Abraham Anlaşmaları’na katılmıştır. Karşılığında ABD’de Batı Sahra’da Fas’ın egemenliğini tanımıştır. Fas’ta halk çoğunluğu İsrail’le normalleşmeye karşı olup yönetimle zıt çizgidedir.
Diğer İçerikler