Afrika'nın Borçlarının Silinmesini Talep Etmek İçin Gana'da Pan-Afrika Protestocuları Toplandı

Gana İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TUC) liderliğindeki protestolarda küresel borç sisteminin Afrika'nın ekonomik beklentilerini boğduğu dile getirilerek radikal bir şekilde elden geçirilmesi çağrısında bulunuldu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Gana Sendikalar Kongresi (TUC) liderliğinde ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu-Afrika (ITUC-Africa) tarafından desteklenen Cuma günkü protesto, sendikaların Afrika'nın ekonomik beklentilerini boğduğunu söylediği küresel borç sisteminin radikal bir şekilde elden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Gana Ön Saflarda Yer Alıyor

Gana kıtanın önde gelen altın üreticisi ve dünyanın en büyük ikinci kakao ihracatçısı olmasına rağmen, dış borcu Mart ayında 28,5 milyar dolar veya ekonomik çıktısının dörtte birinden fazlasıydı.

Ülke, 2022'deki borç temerrüdü ve bir noktada yüzde 50'yi aşan enflasyonu içeren, son yılların en kötü ekonomik krizlerinden birinden ancak şimdi toparlanmaya başlıyor.

"Ödemeyeceğiz!"

Protestocular, başkent Accra'da yürürken, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası ile birlikte alacaklıları Afrika kıtasını boğmakla suçlayan pankartlar taşıyarak ödemeyeceğiz diye bağırdılar.

Onarıcı Adalet Olarak Borcun İptali

Afrika'nın dış borcu şu anda 1,3 trilyon doları aşmış durumda ve Gana, yükümlülüklerini yeniden yapılandıran 20'den fazla ülke arasında yer alıyor.

Gana'da kriz, Eski Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo'nun Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 3 milyar dolarlık kredi talep etmesine yol açtı.

ITUC-Afrika genel sekreteri Joel Akhator Odigie tarafından imzalanan ve Gana hükümetine sunulan bir dilekçe, "onarıcı adalet eylemi olarak Afrika'nın sürdürülemez dış borçlarının tamamen ve koşulsuz olarak iptal edilmesini" talep etti.

Cumhurbaşkanı John Mahama adına dilekçeyi alan Maliye Bakanı Cassiel Ato Forson, endişelerini dile getirdi.

Forson, "Ödeme yapamamak ile ödeme yapmak istememek arasında bir fark var" derken borcun nasıl kullanıldığının da "önemli" olduğunun altını çizdi.

23 Afrika ülkesinde borç servisi, sağlık ve eğitime harcanan parayı geride bırakıyor.

Forson, "Bu 23 Afrika ülkesi söz konusu olduğunda, borç servis maliyetleri çok önemli harcamaların önüne geçti, basitçe ödeme yapamıyorlar" diye ekledi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA