Haftanın Ekonomik Gelişmeleri (22-28Temmuz 2019)

Türkiye Ekonomisi
TCMB Politika Faizi
Geçen haftanın en dikkat çekici gelişmesi TCMB’nin politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan indirerek %24’ten %19,75’e indirmesi oldu. Merkez, bir haftalık repo faiz oranını en son 2015 yılı Şubat ayında indirmişti. Kararın ardından dolar/TL kuru yükselişe geçse de gün içerisinde kendini toparladı ve 5.65 seviyesine geriledi. Bu doğrultuda kredi faizlerinin de düşmesi bekleniyor.
TCMB Beklenti Anketi
Yurtiçi piyasalarda haftanın ilk işlem gününde TCMB Temmuz ayına ilişkin Beklenti Anketi yayınlandı. Buna göre yılsonuna ilişkin enflasyon beklentisi %15,85’ten %15’e düşerken, yılsonuna ilişkin USD/TL kuru 6,30’dan 6,14’e geriledi.
Dış Borç Stoku
Geçen hafta açıklanan bir diğer veri de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın duyurduğu Haziran ayına ilişkin merkezi yönetim dış borç stoku ile ilgili oldu. Veri 1 trilyon 219,8 milyar TL olarak açıklanırken bunun 610.5 milyar lira tutarındaki kısmı TL cinsi borçlardan, 609.3 milyar lira tutarındaki kısmı ise döviz cinsi borçlardan oluştu. Ayrıca, kamu kurumlarının yurtiçi toplam borcunun toplam borç stokundaki payı %55 olarak açıklanırken %45’lik kısım kurumların dış finansman kaynağından sağlamış oldukları borcu yansıttı.
Tüketici Güveni
Temmuz ayına ilişkin tüketici güven endeksi bir önceki aya kıyasla %2 gerileyerek 56,5 düzeyinde gerçekleşti. Endeksteki bu gerilemenin en önemli etkenleri olarak endeksin alt kalemlerinde yer alan genel ekonomik gidişat ile işsizlik göstergelerindeki bozulma dikkat çekti.
Dünya Ekonomisi
Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı
Geçen hafta gerçekleştirilecek olan Avrupa Merkez Bankası toplantısında bankanın 10 baz puan faiz indirime gitmesi bekleniyordu; ancak kurum politika faizini sabit tutarken, faiz oranlarının en azından 2020 yılının ilk yarısı boyunca mevcut ya da daha düşük seviyede olacağını belirtilmesi piyasa tarafından faiz indirimi sinyali olarak algılandı.
IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu
Geçen hafta Uluslararası Para Fonu (IMF)’nin küresel ekonomik görünüm raporu açıklandı. Raporda 2019 ve 2020 yıllarına ilişkin küresel büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilerek sırasıyla %3,2 ile %3,5 olarak açıklandı. Kurum ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşlarının ve anlaşmasız Brexit ihtimalinin devam etmesinin bu kararı almalarında etkili olduğunun altını çizdi.
İngiltere’nin Yeni Başbakanı ve Brexit
İngiltere cephesinde iktidardaki muhafazakar partinin yeni parti başkanı ve başbakan olarak AB'den ayrılma yanlısı Boris Johnson başkanlık unvanını alır almaz Brexit sürecini 31 Ekimde tamamlayacakları sözünü verdi. Bu durum piyasa tarafından anlaşmasız Brexit olasılığının artması olarak yorumlanırken, uluslararası derecelendirme kuruluşlarından S&P, anlaşmasız Brexit durumunda İngiltere ekonomisinin rekabet gücünün ve küresel piyasalara erişiminin olumsuz yönde etkilenebileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
ABD Perakende Satışları
ABD’de imalat PMI verisi açıklandı. Temmuz ayında 50 değerini alan veri Eylül 2009’dan bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu. Bu durum ABD borsalarında düşüşe neden oldu. Bu veriler ABD ekonomisinin soğumaya devam ettiğini gösteriyor.
Petrol Fiyatları
Petrol fiyatları yukarı yönde gitmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD cephesinde petrol sondaj kule sayısının azalmasının yanı sıra İran ve ABD arasında devam eden gerginlik ile İran’ın İngiliz tankerlerine el koymasının ardından Libya’ya ait en büyük petrol sahasının kapatılması brent petrol fiyatını yukarı taşıyarak 61.93 dolardan 63.53 dolar seviyesine getirdi.










