Haftanın Medya ve Sivil Toplum Değerlendirmesi (23-29 Mart 2020)

Koronavirus Kâbusunu Öngören Astrolog
31 Aralık 2019'da katıldığı televizyon programında 2020 yılında neler olabileceğini değerlendiren astrolog Dinçer Güner, Mart 2020 ye dikkat çekerek salgın hastalık olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Güner, “2020 yeni bir dünya düzenine geçiş yılı. Bunun için de dibin dibini görmek gerekiyor. 2020 eskinin yıkıldığı çok zor bir yıl olacak. Plüton, Satürn, Jüpiter bir yeni ay etkisi yaratacak. Bu yeni bir çağın yeni bir düzenin başlangıcı. Mart ayında bir sıkıntı var ama asıl sıkıntı 28 Haziran tarihinden sonra yaşanacak” açıklamasını yapmıştı.
Dinçer Güner önümüzdeki süreçle ilgili şu bilgileri verdi:
* Öncelikle virüs 27 Aralık'ta ortaya çıktı. 26 Aralık'ta bir güneş tutulması Oğlak Burcu'nda meydana gelmişti. Bu güneş tutulması bulunduğu burç ve derece itibariyle dünyayı kasıp kavuran virüsün meydana gelmesine neden olmuştur.
* Oğlak Burcu'nda meydana gelen tutulma bir süreci başlattı. Ve bu süreç 6 aylık bir süreçtir. Bu sene 21 Haziran'da Yengeç Burcu'nda bir ay tutulması meydana gelecek.
SALGIN SON BULACAK
* 2019 Aralık ayında başlayan olaylar Haziran'daki tutulma ile sona erebilir. Coronavirüsü salgını 21 Haziran'ın ya öncesindeki 10 gün içinde ya da sonrasındaki 10 günde bitebilir.
* Hastalığın çıkış anı haritasına bakmıştım ve bunu ona dayanarak söylüyorum Türkiye asla bir İtalya olmayacak ve bu süreç ülkemizde daha kontrollü geçecek.
Haziran’da Savaşlar
* Haziran ayında ise salgından bağımsız olarak Mars dediğimiz savaşçı gezegen Koç Burcu'na geçiş yapacak ve 6 ay bu burçta kalacak. Ama ülkeler arası stresli durumlar olacak.
* Salgın hastalıkla alakalı bir durum değil ülkelerin birbirleriyle stresli durumları olacak. Ambargolar, toprak savaşları ve sürtüşmeler çok daha fazla artacak.
Dijital Devrim Geliyor
* 2020 senesi önemli bir sene çünkü bu sene astrolojinin eli sopalı öğretmeni olan Satürn Kova Burcu'na geçiş yaptı.
Yaklaşık 3 sene bu burçta seyahat edecek. Bu da aslında artık bizim sadece kendimizi değil içinde bulunduğumuz dünyayı ve toplumu da düşünerek hareket etmeyi öğreneceğimiz bir sürece giriş yaptığımızı gösteriyor.
* Özellikle Satürn Kova dünyayı dijitalleştirecek ve bu sene sonunda ekonomik anlamda da dijital devrim gelecek. Artık dijital paraları bu sene sonu ve 2021 senesi itibariyle etkin bir şekilde kullanılmaya başlanacak.”
Dünya Basını: Normal Hayata Ne Zaman Döneceğiz?
Britanya’da Koronavirüs nedeniyle hafta sonu 208 kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından Başhekim Yardımcısı Dr. Jenny Harries, hayatın normale dönmesi için 3 ila 6 ay süre gerektiğini öngördüklerini açıkladı...
Dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...
The Guardian | Britanya’da iki doktorun Koronavirüs nedeniyle ölmesi ekipman ihtiyacını bir kez daha gözler önüne serdi
Britanya’da Koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı hafta sonunda bin 228’i aştı. Hafta sonu Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin arasında biri 55 diğeri 63 yaşında olan iki doktor da bulunuyordu. Doktorların hayatını kaybetmesi hükûmete yapılan sağlık çalışanları için gerekli önlemlerin alınmadığına yönelik tepkileri arttırdı. Britanya’da sağlık çalışanları daha çok koruyucu ekipman ve daha çok test yapılması için çağrıda bulunuyor.
The Independent | “Normal hayata’ dönmemiz için 6 ay gerekiyor”
Britanya’da Koronavirüs nedeniyle hafta sonu 208 kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından başhekim Yardımcısı Dr. Jenny Harries, hayatın normale dönmesi için 3 ila 6 ay süre gerektiğini öngördüklerini açıkladı. Dr. Harries, ülkede alınan bazı sert kısıtlamaların işe yaramaları durumunda haftalar içinde kaldırılabileceğini öte yandan salgınla mücadelenin sonunu görmek için 3 ila 6 ay geçmesi gerektiğini söyledi.
New York Times | Korkunç bir öngörüden sonra Trump sınırlamaları uzattı
ABD Başkanı Donald Trump, ülkede alınan Koronavirüs önlemlerini de Nisan sonuna kadar uzattıklarını açıkladı. Önlemlere göre ABD'liler bar ile restoranlara gidememeye, 10'dan büyük gruplarla bir araya gelmemeye, zorunlu olmadıkça seyahat etmemeye ve işe gitmemeye devam edecek. Trump geçen hafta, ABD'lilerin 12 Nisan'dan önce iş başı yapacağını umduğunu söylemişti. Trump, ülkesinde Koronavirüs kaynaklı ölümleri 100 binin altında tutmanın "büyük başarı" olacağını ifade etti. Önlemleri uzatma kararı, hükûmete salgın sırasında danışmanlık yapan isimlerden Dr. Anthony Fauci'nin CNN'e yaptığı açıklamalarda 200 bin kişinin ölebileceğini söylemesinin ardından verildi. Trump, Fauci'nin bu sözlerine basın toplantısında da göndermelerde bulunarak, "Eğer gerçek önlemler almasaydık 2.2 milyon kişi veya daha fazlası ölebilirdi" dedi.
The Washington Post | Trump, mesafe önlemlerini uzattı
The Washington Post, Trump'ın dünkü açıklamalarıyla ilgili haberinin girişinde, ABD liderinin 12 Nisan'a kadar iş başı yapılmasını istediğini ve "Çözümün sorunun kendisinden büyük olmasına izin veremeyiz dediğini hatırlattı. Gazete, Trump'ın salgını "çok kötü bir grip mevsimi" ve "araba kazalarıyla" kıyasladığını da hatırlattı. Post muhabirleri, Paskalya Bayramı'na kadar salgının hafiflemeyeceğini öngören sağlık yetkililerinin haklı çıktığını ifade etti.
Le Monde | Fransa, Çin’den 600 milyon maske sipariş etti
Fransa’da Koronavirüs’e karşı alınan önlemler çerçevesinde Çin’den 600 milyon maske sipariş edildi. Fransa’daki stokların sağlanması için iki ülke arasında 14 hafta sürecek bir hava alışverişi planlandı. İlk hava kargo Fransa’ya 29 Mart’ta ulaşacak ve 10 milyon maske getirecek.
Küresel Hükümet İstendi
İngiliz Guardian gazetesi dikkati bir açıklamayı manşete taşıyarak çekti. İngiltere Eski Başbakanı Gordon Brown, dünya liderlerini Covid-19 salgınının neden olduğu ikiz tıbbi ve ekonomik krizlerle başa çıkmak için geçici bir KÜRESEL HÜKÜMET biçimi yaratmaya çağırdı.
2008 yılında bankaların erimesi ile başa çıkmak için uluslararası çabaların merkezinde yer alan eski Çalışma başbakanı, dünya liderleri, sağlık uzmanları ve uluslararası liderlerin de dâhil olduğu bir görev gücüne ihtiyaç olduğunu söyledi. Yanıtı koordine etmek için yürütme yetkisine sahip kuruluşlar.
Bir G20 sanal toplantı Suudi Arabistan başkanlığında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler grubu, Perşembe günü düzenlenen, ancak Brown tercih olurdu BM güvenlik konseyi dâhil olduğu söylenen edilecektir.
Brown, mevcut krizin içinde bulunduğu krizden farklı olduğunu söyledi. “Bu ekonomik nedenleri olan ve ekonomik bir çözümü olan ekonomik bir sorundu.
“Bu, her şeyden önce tıbbi bir acil durumdur ve bununla başa çıkmak için ortak eylemler yapılmalıdır. Ancak tıbbi acil durumla başa çıkmak için ne kadar çok müdahale ederseniz, ekonomileri o kadar risk altına sokarsınız. ”
Finansal kriz sırasında, Brown diğer küresel liderleri bankaları kurtarma ihtiyacı konusunda ikna etti ve daha sonra Londra'daki G20'nin 1.1 milyon dolarlık kurtarma paketi ile bir toplantısına ev sahipliği yaptı.
Donald Trump'ın “önce Amerika” politikasına rağmen, yürütme yetkilerine sahip acil bir organa destek sağlanmasının hala mümkün olduğunu söyledi.
Birçok ülke son iki hafta içinde ekonomik paketleri açıkladı, ancak Brown bir görev gücünün şunları yapabileceğini söyledi: merkez bankalarının çabalarının koordine edildiğinden emin olun; sermayenin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinden rekor bir şekilde kaçmasını önlemek için adımlar atmalı ve büyümeyi artırmak için hükümet harcamalarının kullanımına ilişkin ortak bir yaklaşım üzerinde mutabık kalmışlardır.
Brown, 2008 yılında G20'yi finansal krizle mücadele için bir araç olarak kullanma konusunda direnç olduğunu, ancak dünya liderleri için tek başına çalışan bir yaklaşımın çalışma olasılığının olmadığı açıkça belirtildi.
İlginç Durum: Facebook’tan ‘Küresel Hükümet’ Talepleri Raporu
1,3 milyar aylık aktif kullanıcı sayısına sahip olan Facebook
“Küresel Hükümet Talepleri Raporu"nu yayınladı
Facebook, hükümetler tarafından kendisine iletilen bilgi taleplerinin karşılanmasıyla ilgili verilerin yer aldığı "Küresel Hükümet Talepleri Raporu"nun (Global Government Requests Report) ilkini yayınladı.
2013 yılının ilk altı ayına ait verileri kapsayan raporda Türkiye’den Facebook’a iletilen talep sayısı 96 olarak belirtildi.
. Facebook bu taleplerin yüzde 47’sine yanıt verdi ki bunlar; Facebook’un kendi politikalarına uyumlu olan ve yasaların kısmi bilgi verilmesini zorunlu kıldığı taleplerdi.
Bu rakamlarla Türkiye; Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinden gelen taleplerin oldukça gerisinde yer alıyor.
Örneğin; İtalyan hükümetinden Facebook’a iletilen talep sayısı 1.705 iken, bu rakam Fransa için 1.547, İngiltere için 1.975, Almanya için 1.886 ve İspanya için 479 olarak belirtiliyor. Raporu kapsayan dönemde sadece Amerika Birleşik Devletleri hükümetinden Facebook’a iletilen talep sayısı ise 12 bine yaklaşıyor.
Alman Vatandaşlığına Geçişlerde Türkler İlk Sırada
(Deytche Welle-Alman Haber Ajansı)
AB ülkeleri vatandaşlığına geçenlerin sayısında azalma eğilimi sürüyor. Avrupa İstatistik Dairesi Eurostat verilerine göre AB ülkeleri vatandaşlığına geçenlerin sayısı 2016'da 843 bin 900 ve 2017'de 700 bin 600 iken 2018'de bu sayı 672 bin 300'e geriledi.
2018 yılında AB ülkeleri vatandaşlığına geçenler arasında yüzde 87'lik çoğunluğu üçüncü ülke vatandaşları ve pasaportu olmayanlar oluşturdu.
AB ülkeleri vatandaşlığına geçişlerde 67 bin 200 kişiyle Faslılar ilk sırada yer aldı. Başvuruda bulunan Faslıların yüzde 84'lük çoğunluğu İspanya, İtalya ya da Fransa vatandaşlığına geçti.
İkinci büyük grubu 47 bin 400 kişiyle Arnavutluk vatandaşları oluşturdu. Arnavutların yüzde 97'si Yunanistan ya da İtalya'dan vatandaşlık aldı.
Türklerin çoğu Alman vatandaşlığına geçti
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise 28 bin 400 kişiyle üçüncü sırada yer aldı. Türkiyelilerin yüzde 59'u Almanya vatandaşlığına geçti. Böylece Türkiyeliler, 14 bin 973 kişiyle Alman vatandaşlığına yeni geçenler arasında yüzde 14'lük oranla en büyük grubu oluşturdu. Türkiyelileri yüzde 5,4'lük oranla Britanyalılar ve yüzde 5,3 ile Polonyalılar izledi.
2018'de Alman vatandaşlığına geçenlerin toplam sayısı ise 116 bin 750 olarak kaydedildi. Bu rakam bir önceki yıla göre bin 300 kişilik bir artışa işaret ediyor.
Türkiye’nin İHA Ve Pilot Sayısında Rekor
Türkiye'de İnsansız Hava Aracı (İHA) ve pilot sayısı her yıl artıyor. 2016'da 8 bin 349 olan Türkiye genelindeki İHA sayısı 2018 yılında 27 bin 439'a, kullanıcı sayısı ise 35 bin 366´ya ulaşmıştı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre 2019 yılı sonu itibarıyla İnsansız Hava Aracı(İHA) sayısı 34 bin 150'ye, pilot lisansına sahip kişi sayısı ise 52 bin 120'ye yükseldi. İHA Kayıt Sistemi'nde 27 Temmuz 2019´da hizmete açılan "uçuş izni (mülki idare) modülü" üzerinden yapılan uçuş izni başvuruları da süreçleri hızlandırdı.
Azami Kalkış Ağırlığı 500 gram ile 25 kilogram arası tüm sivil insansız hava araçları İHA Kayıt Sisteminde kayıt altına alınıyor. Bu insansız hava araçlarını kullanacak pilotlar ticari ya da sportif/amatör pilot lisansı sahibi olması gerekiyor.
Endüstri 5.0 Devrimi: Yapay Zekâ Ve Robotlar
Endüstri 5.0 dönemine giriliyor. Bilim kurgu filmlerinde görülen ‘insansı robotlar’ hayatımıza girmeye başladı. Yapay zeka sayesinde karar verebilen, inisiyatif alan otonom robotlar, sanayide fiilen çalışmaya başlayacak.
“Yakın gelecekte bizleri öğrenebilen ve öğrendiğini inisiyatif olarak uygulayabilen ve bunun sonucunda üretim kapasitelerini artırarak bu bağlamda maliyetleri düşüren verimlilik odaklı çalışan makine ve robotlar ağı öngörülüyor.
Her sanayi devrimi üretim sektöründe yeni bir dönemi başlattı. İlk sanayi devrimi, buharla çalışan makineleri hayatımıza entegre etti. Fabrikalarda iş gücü maliyetleri azaldı ve üretim kapasiteleri yükseldi. İkinci sanayi devriminde ise ‘seri üretim’ kavramı ve montaj hatları ile tanıştık. Üçüncü sanayi devriminde de teknoloji ön plana çıktı.
Otomasyon sistemleri sayesinde üretimde hata oranları minimize edildi. Gelişmiş elektronik sistemler sayesinde insan, ‘üretim gücünden’ çıkarak, ‘karar verme aşamasına’ yükseldi. Dördüncü sanayi devrimi (Endüstri 4.0) ise sanayide robotlaşmayı ve akıllı üretimi olgularını bizlere sundu. Endüstri 5.0 devrimine doğru yürüyen bu düzende, yapay zeka ve inisiyatif alan robotlar, yakın zamanda fabrikalarda yerini alacak.
Türkiye de robot yapabilir
“Türkiye’nin taşıdığı potansiyeli düşününce ihtiyaç duyduğumuz her şeye sahibiz” diyen Aydoğdu; “Akıllı ve yapay zekâya sahip makineler üretmek; ülkemiz için bir hayal değil. Kaldı ki, tutkuyla ürettikleri teknolojilerin gücü sayesinde dünya markası olan kuruluşlarımız var. İhtiyacımız olan: Eksikleri tamamlamak ve çalışmak.
Biz sanayiciler bu hayalin peşi sıra ilerlerken; elbette kamu kuruluşlarının destekleri, teşvikleri bu noktada büyük önem taşıyor. Ar-Ge için bütçe hazırlamaları, akademik kuruluşlarla işbirliği yapmaları ve kamu teşviklerini yakından takip etmeleri gerekiyor. Ar-Ge ve inovasyon konusunda dünya trendlerini de gözlemlemeleri kendileri için epey faydalı olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Endüstride robot kullanımı ne sağlıyor?
- İşçilik maliyetlerinde azalma
- Tehlikeli ve riskli yerlerde çalışanların güvenliğini arttırmak
- Daha esnek bir üretim sistemi sağlamak
- Daha tutarlı bir kalite kontrol sağlamak
- Çıktı miktarını artırmak
Medya Raporu
Turgay Ciner’den Elemanlarını Sevindiren Koronavirüs Açıklaması
Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, koronavirüs salgınına karşı milli dayanışmanın önemine dikkat çektiği mesajda, salgın süresince grup bünyesindeki tüm sektör çalışanlarının işlerine devam edeceğini duyurdu.
Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, koronavirüs salgınına karşı milli dayanışmaya dikkat çekerek, "Koronavirüs salgını sürecinde, gerek sanayi gerekse medya sektöründeki değerli çalışanlarımızla iş ilişkimizi devam ettireceğimizi; korona salgını gerekçesiyle işçi çıkartmayacağımızı, bu sebeple iş ilişkimizi sonlandırmayacağımızı değerli çalışanlarımıza ve aziz milletimize saygıyla duyuruyoruz" dedi.
Ciner açıklamasında "Binlerce değerli çalışanıyla Ciner Grubu, milletimizin ve devletimizin salgına karşı verdiği bu mücadele sürecinin sosyal ve ekonomik cephesine bu kararıyla katkı yapacak olmaktan gurur ve mutluluk duymaktadır" ifadesine de yer verdi.
Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, koronavirüs salgınına karşı milli dayanışmanın önemine dikkat çektiği mesajda, salgın süresince grup bünyesindeki tüm sektör çalışanlarının işlerine devam edeceğini duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:
Ülkemizi de etkileyen küresel korona salgınına karşı devletimiz ve milletimiz olarak birlikte büyük bir mücadele süreci içerisindeyiz.
En başta gece gündüz demeden ve hayatlarını riske atarak sevdiklerimizi korumaya, kurtarmaya çalışan her kademedeki, ellerinden gözlerinden öpülesi, sağlık emekçilerimiz olmak üzere, bu mücadelede milletimize hizmet için fedakarca görev yapan kamu ve özel tüm yetkili ve görevlilere Ciner Grubu olarak en derin şükranlarımızı sunuyoruz.
Biliyoruz ki, millet olmak; öncelikle kederde ve kıvançta, tasada ve sevinçte birlikte olmak, milli dayanışma demektir.
İşte bu bilinçle bu mücadele sürecinde yer almak amacıyla Ciner Grubu olarak;
Koronavirüs salgını sürecinde, gerek sanayi gerekse medya sektöründeki değerli çalışanlarımızla iş ilişkimizi devam ettireceğimizi; korona salgını gerekçesiyle işçi çıkartmayacağımızı, bu sebeple iş ilişkimizi sonlandırmayacağımızı değerli çalışanlarımıza ve aziz milletimize saygıyla duyuruyoruz.
Binlerce değerli çalışanıyla Ciner Grubu, milletimizin ve devletimizin salgına karşı verdiği bu mücadele sürecinin sosyal ve ekonomik cephesine bu kararıyla katkı yapacak olmaktan gurur ve mutluluk duymaktadır.
RTÜK’ten Medya Kuruluşlarına Kovid-19 Önerileri
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı (RTÜK), medya kuruluşlarına Kovid-19 konusunda uzman olmayan tarafların yer aldığı tartışmaların yayınlanmasından hassasiyetle kaçınılması gerektiğini belirtti.
RTÜK, bu çerçevede vatandaşların sağlığı için bazı hususların hassasiyetle değerlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Medya kuruluşlarına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında çalışmalarını yürütmekte olan Bilim Kurulunun açıklamalarının öncelikli haber kaynağı olarak değerlendirilmesi gerektiği bildirildi.
Bilimsel gerçekliği ispat edilmiş olguların paylaşımına özen gösterilmesi, reklam içeriklerinin de aynı hassasiyetle belirlenmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, sorumlu yayıncılık anlayışı benimsenerek kamuoyunu bilinçlendirmeye odaklanılması, sosyal izolasyonun ve hijyen koşullarına ilişkin önlemlerin öneminin hatırlatılması, salgının ciddiyetine vurgu yapılırken toplumda korku ve infiale sebep olması muhtemel ifade ve görüntülerden kaçınılması gerektiği aktarıldı.
İnsan hayatını doğrudan etkileyebilecek olan sağlık haberlerine ilişkin yayın içerikleri oluşturulurken görüşlerine başvurulacak doktor ya da referans kişilerin bilimsel yetkinliğinin öncelikli koşul olarak değerlendirilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, konunun uzmanı olmayan tarafların yer aldığı tartışmaların yayınlanmasından hassasiyetle kaçınılması konusunda uyarıda bulunuldu.
Açıklamada Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel bazda yürütülen araştırmaların koordine edildiği, tüm dünya genelinde hükümetler ve yardım kuruluşlarınca salgına karşı yürütülen araştırmalara ayrılan fonların artırıldığı aktarılarak, “Bilimsel ilerlemeler ışığında vatandaşlarımızın doğru ve nesnel bilgiye erişimini temin etmek için hastalığın önlenmesi ve tedavisine yönelik ulusal ve uluslararası araştırmaların ve klinik deneylerin olumlu sonuçlarına ilişkin bilgi paylaşımının güncel olarak yapılması gerekir” denildi.
Salgın hastalık kapsamında yüksek risk grubu olarak değerlendirilen 65 yaş ve üstü vatandaşların günde yaklaşık 4 saat 7 dakika televizyon izleme ortalamasına sahip olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere verildi:
“Bu bağlamda bilhassa bu yaş grubunda yer alan büyüklerimizin sağlığının korunmasına yönelik önlemler ve uyarılara yayınlarda yer verilmesi, 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanlara yönelik alınan önlemlerin onların korunmasını amaçladığının vurgulanması, bu bağlamda yapılan haberlerde pozitif, bütünleştirici bir üslup tercih edilmesine özen gösterilmesi, stüdyolarda alınan fiziksel önlemlerin yanı sıra, teknolojik altyapı ile desteklenerek programlara dijital ortamda konuk katılımının sağlanması veya sosyal mesafenin mutlaka korunması, bu vesileyle medyanın tutumunun kamuoyuna yansıtılması.
Yukarıdaki hususlara ek olarak sosyal medya kullanımının da yaygınlaşması ile ’sağlık iletişimi’ kapsamında aktif olarak içerik üreten ve paylaşan kullanıcı sayısında da ciddi artış olduğu görülmektedir. Bu anlamda sorumlu habercilik bilinciyle yapılan yayınların bir uzantısı olarak yayıncılarımızın kurumsal sosyal medya hesaplarının aktif kullanımının internet ortamında oluşmasının muhtemel bilgi kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.”
Sözcü Tv Açılış Tarihini Erteledi
Sözcü TV, Koronavirüs salgınının bitmesinin ardından yayına başlayacak
Kurulma hazırlıklarını tamamlayan Sözcü TV, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının bitmesinin ardından yayına başlayacak.
Kanal yönetimi, yayın tarihi olarak 23 Nisan 2020'yi belirlemişti. Ancak Koronavirüs salgını bu planlamanın daha ileri bir tarihe ertelenmesine neden oldu.
Nuh’un Gemisi
Covid-19: İklim krizi, salgın hastalıklar, afetler... Modern zamanların Nuh'un Gemisi inşa edilecek…
İlüstrasyonlar Jurassic Park filminde dinozorların bulunduğu kompleksi andırıyor. Güney Afrika'da inşa edilmesi planlanan yer modern bir Nuh gemisi. Amacı dünyada nesli tükenmekte olan her bitki ve canlıdan birkaç adedi güvenli şekilde korumak.
Devasa bir akvaryumu da barındıracak olan bu iddialı proje son teknoloji ile doğanın bir birleşimi olacak. Dünyada biyolojik çeşitliliğin hızla azalması karşısında atılacak bu adım için henüz icat edilmemiş teknolojilerin kullanılması gerekecek.
Doğum Gününde Van Gogh Tablosu Çalındı
Vincent van Gogh’a ait bir tablo müzeden çalındı. Müze, salgın önlemleri kapsamında kapalı bulunuyordu.
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki Singer Laren Müzesi, usta ressam Vincent van Gogh’un ‘İlkbahar Bahçesi’ (Spring Garden) adlı tablosunun sabaha karşı yapılan bir baskınla çalındığını duyurdu.
Başka eserlerin kayıp olup olmadığı henüz belirlenemedi. Soygun, ressamın 167. doğum yıldönümüne denk geldi
Öte yandan Van Gogh'un 30 Mart 1853'te doğduğuna dikkat çeken bazı Twitter kullanıcıları, soygunun zamanlamasını 'ironik' buldu
GAZETE TİRAJLARI
Türkiye’de En Çok İzlenen Filmler
Türkiye'de en çok izlenen filmler listesi değişti. 1989'dan bu yana en çok izlenen 10 film arasında yabancı filmler yer almıyor. Recep İvmedik 5, en çok izlenen film ve en iyi açılış yapan film dalındaki liderliğini sürdürdü.
10- ARİF V 216 (2018)
İzleyici Sayısı: 4.968.462
Hâsılat: 62.986.199 TL
9- AİLE ARASINDA (2017)
İzleyici Sayısı: 5.289.051
Hâsılat: 64.556.711 TL
8- 7. KOĞUŞTAKİ MUCİZE (2019)
İzleyici Sayısı: 5.316.933
Hâsılat: 89.642.142 TL
7- AYLA (2017)
İzleyici Sayısı: 5.589.872
Hâsılat: 66.055.255 TL
6- DÜĞÜN DERNEK 2: SÜNNET (2015)
İzleyici Sayısı: 6.073.364
Hâsılat: 69.422.924 TL
5- MÜSLÜM (2018)
İzleyici Sayısı: 6.480.552
Hâsılat: 84.601.183 TL
4- FETİH 1453 (2012)
İzleyici Sayısı: 6.572.618
Hâsılat: 55.744.698 TL
3- DÜĞÜN DERNEK (2013)
İzleyici Sayısı: 6.980.070
Hâsılat: 68.917.965 TL
2- RECEP İVEDİK 4 (2014)
İzleyici Sayısı: 7.369.098
Hâsılat: 72.103.216 TL
1- RECEP İVEDİK 5 (2017)
İzleyici Sayısı: 7.437.050
Hâsılat: 85.986.157 TL
Türkiye'de En Çok İzlenen Yabancı Filmler
1- HIZLI VE ÖFKELİ 7 (2015)
İzleyici Sayısı: 2.961.089
Hâsılat: 32.132.000 TL
2- TİTANİK (1998)
İzleyici Sayısı: 2.943.123
Hâsılat: 3.673.070 TL
3- HIZLI VE ÖFKELİ 8 (2017)
İzleyici Sayısı: 2.656.286
Hâsılat: 31.761.048 TL
4- AVATAR (2009)
İzleyici Sayısı: 2.482.991
Hâsılat: 26.636.520 TL
5- AVENGERS: ENDGAME (2019)
İzleyici Sayısı: 2.480.284
Hâsılat: 44.824.606 TL
6- AVENGERS: SONSUZLUK SAVAŞI (2018)
İzleyici Sayısı: 1.909.967
Hâsılat: 27.311.663 TL
7- BUZ DEVRİ 4: KITALAR AYRILIYOR (2012)
İzleyici Sayısı: 1.883.004
Hâsılat: 18.551.768 TL
8- JOKER (2019)
İzleyici Sayısı: 1.876.422
Hâsılat: 36.914.006 TL
9- YÜZÜKLERİN EFENDİSİ: YÜZÜK KARDEŞLİĞİ (2001)
İzleyici Sayısı: 1.759.705
Hâsılat: 5.902.157 TL
10- TRUVA (2004)
İzleyici Sayısı: 1.692.458
Hâsılat: 10.000.954 TL
Açılış Haftasında En Çok İzlenen Filmler
1- RECEP İVEDİK 5 (2017)
Açılış: 1.646.846 Kişi
Salon Sayısı: 1400
Salon Başına İzleyici Sayısı: 1.176
Toplam İzleyici Sayısı: 7.437.050
2- RECEP İVEDİK 4 (2014)
Açılış: 1.641.474 Kişi
Salon Sayısı: 865
Salon Başına İzleyici Sayısı: 1.898
Toplam İzleyici Sayısı: 7.369.098
3- DÜĞÜN DERNEK 2 SÜNNET (2015)
Açılış: 1.380.122 Kişi
Salon Sayısı: 1300
Salon Başına İzleyici Sayısı: 1.062
Toplam İzleyici Sayısı: 6.073.364
4- ARİF V 216 (2018)
Açılış: 1.331.691 Kişi
Salon Sayısı: 1.300
Salon Başına İzleyici Sayısı: 1.024
Toplam İzleyici Sayısı: 4.968.462
5- RECEP İVEDİK 2 (2009)
Açılış: 1.209.453 Kişi
Salon Sayısı: 750
Salon Başına İzleyici Sayısı: 1.613
Toplam İzleyici Sayısı: 4.333.144
6- FETİH 1453 (2012)
Açılış: 1.161.250 Kişi
Salon Sayısı: 780
Salon Başına İzleyici Sayısı: 1.489
Toplam İzleyici Sayısı: 6.572.618
7- RECEP İVEDİK 3 (2010)
Açılış: 1.153.071 Kişi
Salon Sayısı: 708
Salon Başına İzleyici Sayısı: 1.629
Toplam İzleyici Sayısı: 3.326.084
8- KURTLAR VADİSİ: IRAK (2006)
Açılış: 1.099.219 Kişi
Salon Sayısı: 480
Salon Başına İzleyici Sayısı: 2.290
Toplam İzleyici Sayısı: 4.256.567
9- RECEP İVEDİK 6 (2019)
Açılış: 1.023.136 Kişi
Salon Sayısı: 1500
Salon Başına İzleyici Sayısı: 682
Toplam İzleyici Sayısı: 3.986.620
10- ORGANİZE İŞLER SAZAN SARMALI (2019)
Açılış: 923.663 Kişi
Salon Sayısı: 1400
Salon Başına İzleyici Sayısı: 660
Toplam İzleyici Sayısı: 3.537.429










