Haftanın Ekonomi ve Finans Değerlendirmesi (30 Kasım- 6 Aralık 2020)

Yurtiçi Piyasalar
Enflasyon
Kasım ayında enflasyon geçen yılın aynı dönemine göre %14,03 artarken aylık artış ise %2,3oldu. Her iki rakam da beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu dönemde eğitim dışındaki tüm ana harcama gruplarında fiyatların artış kaydettiği görüldü. Tüketici fiyatları bazında kasımda en yüksek fiyat artışı %66,93 ile domateste gerçekleşirken, en çok ucuzlayan ürün %14,68 ile limon oldu.
Büyüme
Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte yıllık bazda %6,7 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydetti. GSYH salgınının etkilerinin sınırlı hissedildiği ilk çeyrekte %4,5 büyüdükten sonra, salgın sebebiyle uygulanan kısıtlama tedbirlerinin ekonomiye etkilerinin en belirgin düzeyde hissedildiği ikinci çeyrekte %9,9 daralmıştı.
Bu açıklanan rakam yıl sonu büyümesinin pozitif olabileceğini gösteriyor. Diğer taraftan son çeyrek rakamı da bizim için önemli. Ekim- kasım aylarında yurtiçinde kapatmalar yoktu, ancak kasımın son haftası itibariyle sıkı önlemler alındı diyebiliriz. Vaka sayılarında da ciddi bir artış söz konusu. Bunlar büyümeye olumsuz yansıyacaktır. Ekim-Kasım dönemindeki kapatmaların olmadığı ekonomi ile kapalı olan bir aralık ayını üst üste koyduğumuzda bir miktar büyümede geri çekilme görebiliriz son çeyrek için.
Katar, Borsa İstanbul’a ortak oldu
Borsa İstanbul'un %10’unun Katar Yatırım Otoritesi'ne (QIA) satış tutarı açıklandı. Türkiye Varlık Fonu (TVF) konuyla ilgili açıklamasında Borsa İstanbul’un %10'unun 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden 200 milyon dolara satıldığını duyurdu.
TCMB'nin resmi rezerv varlıkları Ekim'de arttı
Merkez Bankası Ekim ayına ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verilerini yayımladı. Buna göre, resmi rezerv varlıkları ekimde bir önceki aya kıyasla %6,1 artarak 84,5 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde döviz varlıkları %12,4 artarak 40,8 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları %0,8 yükselerek 42,1 milyar dolara çıktı.
Yurtdışı Piyasalar
OECD küresel daralma tahminini aşağı çekti
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik görünümde koronavirüs salgınının başlangıcından beri aşı ve Asya’da toparlanma ile ilk kez daha parlak bir gelecek için “umut” olduğunu bildirerek eylülde %4,5 olarak açıkladığı küresel ekonomide küçülme tahminini %4,2'e düşürdü.
İtalya ekonomisi
İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (ISTAT) nihai verilerine göre, İtalyan ekonomisi, yılın temmuz-eylül döneminde nisan-haziran dönemine göre %15,9 büyüdü. Kovid-19 salgınının en fazla etkilediği ülkelerden biri olan İtalya'da ekonomi, kısıtlamaların uygulandığı ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %13 daralmıştı.
Japonya ekonomisi
Koronavirüs salgınında yaşanan ikinci dalganın olumsuz ekonomik etkileri Japonya ekonomisi üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Japonya'da Ekim ayına ilişkin işsizlik oranı %3,1 olarak kaydedildi. Böylelikle ülkede 2017 Mayıs ayından bu yana en yüksek işsizlik seviyesi kaydedildi. Ülkede sermaye harcamaları da çift haneli gerilemesine devam etti.
Fransa ekonomisi
Kasımda trafiğe kaydedilen yeni araç sayısı bir önceki aya kıyasla %27,03 azaldı. Fransa Otomobil Üreticileri Komitesi (CCFA), yılın 11 ayında piyasada ortalama %26,9 düşüş yaşandığını, bu düşüşün en son 1975'te olduğunu açıkladı.










