Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetime yönelik olarak, ABD’nin başlıca talebi, Irak genelinde mevcut sorunların çözüme kavuşturulmasında işbirliği yapmaları ve bu ülkenin istikrarına katkıda bulunmaları şeklinde ortaya çıkmaktadır. Obama yönetimi için şu aşamada karşılaştığı çeşitli iç ve dış sorunların sayısını azaltmak ve Irak’da, kendisinden sonra, bugün sağlanmasına çalışılan istikrarı koruyabilecek, yasal ve demokratik çerçevede bir düzen kurulması ve böylece, Irak’daki Amerikan askerlerinin zamanlıca geri çekilmesi büyük önem taşımaktadır.
Başkan Obama’nın, Irak’daki Amerikan askerlerini, herhangibir gecikme ve engel olmaksızın, planlandığı şekilde geri çekme arzusu, son günlerde yüzde 50’lere kadar düşüş gösteren, kamuoyu yoklamalarındaki reytingi karşısında, daha da bir aciliyet kazanmış görünmektedir.
Obama’nın Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile dün yaptığı görüşmenin hemen ardından, adı geçenle Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bakanlıkta bir görüşme yapmıştır. Clinton, Irak’ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün kesinlikle korunması yönündeki, ülkesinin öteden beri değişmeyen siyasetini yansıtır tarzda, “kuzeydeki Bölgesel Yönetime” atıfla, bu Yönetimin “Birleşik Irak’ın bir parçası” olduğunu belirtmiş ve gerek kuzeydeki Bölgesel Yönetime, gerek Kürt halkına olan “ABD’nin güçlü desteğinin” altını çizmiştir. Buna mukabil, Barzani “Federal, demokratik bir Irak’a olan bağlılığımız konusunda sizi temin ederim” demiş ve “sizinle koordinasyonumuzu sürdüreceğiz” diye ilave etmiştir.
Hillary Clinton, Barzani’ye verecek üç ayrı mesajları olduğunu söyledikten sonra, bu mesajları aşağıdaki şekilde özetlemiştir:
a) Kerkük ve dolayları başta olmak üzere, bir kısım tartışmalı sınırlara ilişkin sorunların barışçıl yollardan çözümü doğrultusunda, Kürt yönetimini gayret sarfetmeye davet etmiştir.
b) Irak’da yapılacak genel seçimleri ve bu seçimler sonucu, mümkün olan en kısa zamanda, meşru bir hükümetin kurulmasını desteklemeye çağırmıştır.
c) Bütün bunlara mukabil, Kürtlerin beklentileri ve Kürt halkının güvenliği bağlamında, ABD’nin büyük destek sağlayacağına dair güvence vermiştir.
Clinton’un, Barzani’den önemli taleplerinden birini de, Sünni ve Şii liderlerle işbirliği içinde, Irak’ın istikrara kavuşturulması çabalarında önemli rolü olacağına inanılan “petrol gelirleri yasasının” hazırlanması ve kanunlaşması alanında olumlu bir rol üstlenmesini talep etmiştir.