Maliki'nin Seçim Mücadelesi Başladı!
Şiiler, 15 Aralık 2005 tarihinde Irak'ta yapılan genel seçimlere 'Birleşik Şii İttifakı' olarak tek listeyle katılmıştı. Ancak Irak'ta her geçen gün dengeler değiştikçe Irak'taki ittifaklar da değişime uğramaktadır. Bu nedenle Ocak 2010 tarihinde Irak'ta yapılacak genel seçimlere Iraklı bazı Şii grupları, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi dışarıda bırakan yeni bir ittifak oluşturmuştur. Şiiler, 24 Ağustos 2009 tarihinde Irak Ulusal İttifakı adı altında iki listeyle seçimlere katılacaklarını ilan ettiler. Bu durum, Irak'taki iç dengelerin değişeceğini göstermektedir. Son dönemlerde Maliki ile diğer Şii gruplar arasındaki güç mücadelesinin Şiilerin ayrışmasına yol açtığı ve bu nedenle Şiilerin tek listeyle seçimlere katılmasına engel olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, 15 Aralık 2005 seçimlerinde iktidarı ele geçiren Birleşik Irak İttifakı'nın yerini Irak Ulusal İttifakı almıştır. Maliki'nin lideri olduğu Dava Partisi'nin içinde yer almadığı bu ittifakta, Irak eski Başbakanı İbrahim Caferi liderliğindeki Irak İslami Yüksek Konseyi, radikal Şii lider Mukteda El Sadr'ın grubu ve laiklik yanlısı bazı Sünni bağımsızlar da yer almaktadır. (Tıkla-1)
Maliki, 1 Ekim'de “ Hukuk Devleti” ittifakını kurduğunu ittifakı açıkladı. Maliki'nin açıkladığı seçim ittifakına katılan gruplar arasında, El Kaide'ye karşı mücadele eden bazı Sünni grup ve aşiretlerin yanısıra geçen yerel seçimlerde vilayetlerde başarı kazanan bazı Sünni gruplar da yer almaktadır. Ayrıca, 40 parti ve hareketin katıldığı bu ittifakta bazı Kürt gruplar ve Hristiyan gruplar da bulunmaktadır. (Tıkla-2)
Ortaya çıkan bu gelişmelerin Maliki ile rakipleri arasında çekişmelere neden olması beklenmektedir. Ulusal Irak İttifakı, dört sene boyunca Maliki Hükümeti ile ilgili olarak yaşanan idari ve siyasi krizleri ortaya çıkarmaya hazırlanmaktadır. Yeni kurulan iki Şii ittifakı üyelerinin, Ocak 2010'da yapılacak genel seçimleri kazanmak için mevcut sorunları kendi çıkarlarına kullanmaya çalışacakları ve önümüzdeki aylarda Irak Ulusal İttifakı üyelerinin Maliki ile aralarındaki rekabeti bir çekişmeye dönüştürmeleri beklenmektedir.
Sonuç olarak, 2003'ten beri Irak'ın yaşadığı zorlu günlerin tekrar yaşanması ihtimalinden endişe edilmektedir. Irak'taki iç dengelerin değişmesi ile birlikte bir taraftan Şiilerin arasındaki ayrışmaların kızışması, diğer taraftan ABD'nin Irak'tan çekilme sürecine girmesi değerlendirildiğinde, bu gelişmeler Irak'ın yeni bir oyuna sahne olmasının sinyalini vermektedir. Bu nedenle, Maliki'nin oluşturduğu ittifakın Irak halkı tarafından benimsenmediğini söylemek doğru olmaz. Ancak Irak'ta son zamanlarda yaşanan saldırılar ve önümüzdeki günlerde de bu saldırıların artması ihtimali Maliki'nin tesis ettiği güveni sarsabilir. Bu sebepten dolayı önümüzdeki seçimlerin Maliki için sıkıntılı geçmesi kuvvetli bir olasılık olarak değerlendirilmektedir.
(Ali SEMİN, Ortadoğu-Afrika Masası, Kıdemli Asistan, 01.09. 2009)