ENGLISH
22.05.2012
Ana Sayfa » Savunma - Güvenlik - TerörGeri Dön «

Batı Balkanları Etkileyecek Gelişmeler

25.05.2011 13:43:48

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kuzey Afrika’daki isyan ve halk hareketlerinin tetiklediği göç dalgası en fazla Avrupa Birliği’ni etkilemiş; Fransa ve İtalya başta olmak üzere Birliğe üye ülkeler arasında göç ve iltica konusunda var olan ayrışmayı daha da görünür hale getirmiştir. Hatta bazı ülkeler ulusal sınır kontrollerinin tekrar kurulmasını desteklemişlerdir. Bu sorunların üstesinden gelmek amacıyla üst üste yapılan acil toplantıların neticesinde dün Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin çoğunluğunun da desteğini alarak, Birliğin üçüncü ülkelere yönelik vize politikasında bir değişimi öngören önemli bir belgeyi kabul etmiştir.

Bu belgenin yürürlüğe girmesi Haziran ayında toplanacak olan Avrupa Konseyi’nin tutumuna bağlı olsa da son dönemde özellikle Batı Balkan ülkelerini sevindiren ‘vizesiz Avrupa’ politikasının bundan yara alacağı kesindir. Diğer bir deyişle, Kuzey Afrika’nın tetiklediği göç ve iltica meselesi Batı Balkanlara soğuk rüzgârlar getirmektedir.   

Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Cecilia Malmström’un açıkladığı belgeye göre, Birliğin vizeler konusundaki mevcut regülâsyonunda değişiklik yapılması istenmektedir. Bu değişikliğin püf noktası, vize muafiyetinin suiistimal edildiği bazı istisnai durumlarda son çare olarak ‘korunma şartının’ devreye sokulmasıdır. Bu şartın uygulanmasında, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun karar süreci dışında tutularak üye ülke ile Komisyon’a nihai söz hakkının verilmesi bazı soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir.

Mevcut vize mevzuatına kısaca bakarsak, Schengen üyesi ülkeler, kendi aralarında iç sınır kontrollerini kaldırmış olduklarından, 3. ülke vatandaşlarına yönelik ortak bir vize politikası uygulamaktadır. Herhangi bir Schengen ülkesine gidebilmek için o ülkenin yetkili makamlarından Schengen vize başvurusu yapılması gerekmektedir.
 
Bunun kabul edilmesi halinde Schengen alanında rahatça seyahat etme hakkını elde etmiş olmaktasınız. Schengen vize başvurunuz reddedildiğinde ise, başka bir üye ülkenin konsolosluğundan aynı başvuruyu yapma hakkınız olmakla birlikte, bu ikinci başvuruya büyük bir ihtimalle olumsuz yanıt verilmektedir.
 
Diğer taraftan, AB’nin vize kolaylığı gösterdiği ya da vizeden muaf tuttuğu bazı ülkeler bulunmaktadır. Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Moldova bu tür vize kolaylıklarından istifade eden ülkelerdendir. Tabii vize kolaylıkları karşılığında, bu ülkelerin yasadışı göçle mücadele kapasitesini arttırması ve Avrupa Birliği topraklarına kendi ülkesinden giden yasadışı göçmenleri sorun çıkarmadan geri kabul etmesi gibi bazı şartların gerçekleşmesi aranmaktadır.
 
Avrupa Birliği, Batı Balkanlara yönelik uyguladığı entegrasyon politikaları gereği, 2009 yılında Sırbistan, Karadağ ve Makedonya’yı vize uygulanacak ülkeler listesinden çıkarmıştır. Fransa, Danimarka ve Hollanda’nın itirazlarına rağmen 2010 yılında Bosna-Hersek ve Arnavutluk vatandaşları için de kısa süreli ikametlerde vizeyi kaldırmıştır.
 
Batı Balkanlar, Avrupa Birliği’nin siyasi ve güvenlik politikalarında önemli bir yer tutmaktadır. Bu bölgenin istikrarı, demokratikleşmesi, organize suç ve yolsuzlukla etkin mücadele edebilmesi Avrupa Birliğinin güvenliği ve huzuru bakımından öncelikli konulardır. Zaten bu amaçla bölgeye yönelik Avrupa Birliği destekli birçok bölgesel girişim, proje ve finansman programı devreye sokulmuş durumdadır.
 
Avrupa Komisyonu’nun masaya getirdiği son öneriyle ilgili olarak her ne kadar hiçbir ülkeyi hedef almadığı ifade edilse de bundan en fazla etkilenecek ülkelerin başında vizeden muaf tutulan Batı Balkan ülkeleri olacağından şüphe yoktur.
Bu adımın atılmasında, Avrupa Birliği ülkelerinde uzun süreli kalmak isteyen ve bunun için de iltica mevzuatını suiistimal eden bazı Batı Balkan ülkeleri vatandaşlarının etkili olduğu tahmin edilmektedir. Son dönemde Almanya, Belçika ve İsveç’e bu şekilde vizesiz geçen ve daha sonra iltica başvurusunda bulunan Makedonya, Arnavutluk ya da Sırp vatandaşlarının sayısında önemli artışlar yaşanmaktadır.  
 
Bu kişiler, iltica başvurularının olumsuz cevaplanacağını bilseler de, kesin karara bağlanana kadar geçecek olan birkaç yıllık süreçte, kendilerine sağlanan ücretsiz konaklama ve cep harçlığı gibi imkânlardan yararlanmayı kar saymaktadır.
 
Avrupa Birliği’nin Batı Balkanların istikrarını ve suçla mücadele kapasitesini düşündüğü kadar ekonomik anlamda kalkınmasına da ciddi fonlar ayırması kaçınılmazdır. Aksi halde vizeler tekrar uygulansa bile bu bölgeden Batı Avrupa ülkelerine ekonomik göçün engellenmesi mümkün değildir.
 
(Ömer Ersoy, Araştırmacı)





17 Mayıs 2012 tarihinde SDE Ekonomi Koordinatörlüğü tarafından "Yol Ayrımında Avrupa" başlıklı bir panel gerçekleştirildi...
16.05.2012 10:27:30

SDE’de 27 Nisan 2012 Cuma günü saat 14.00-16.30 saatleri arasında “Dünyada ve Türkiye’de Savunma Sektörünün Demokratik Denetimi” başlıklı bir Panel gerçekleştirildi…
25.04.2012 13:38:19

SDE’de 26 Nisan 2012 Perşembe günü saat 14.00-16.30 saatleri arasında "Türkiye’nin Suriye Politikası" başlıklı bir beyin fırtınası toplantısı gerçekleştirildi.
24.04.2012 13:47:16


<Mayıs 2012>
PtSaÇaPeCuCtPz
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

4+4+4 eğitim sistemi için ne düşünüyorsunuz?

Olumlu
Olumsuz
Fikrim yok


Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.
Portal Tasarım ve Yazılım: Omedya